SWE sailing team presterar ojämnt i VM "down under"

Laser_Emil_foto_Alex_Mcinnon
Emil Cedergårdh prester på VM i Perth

Laser_Emil_foto_Alex_McinnonSWE Sailing Team hade en lyckad inledning på den andra VM-veckan i Freemantle. Alla laserseglare har kommit etta, tvåa eller trea i några race. Jesper Ståheim ledde efter första dagen. Johan Wigforss och Rasmus Myrgren ligger nu på sjätte och sjunde plats i sammandraget. Läs mer för fler resultat.

Star-teamet Lööf/Salminen började regattan med en 18:e plats efter att ha startat alltför långt från den fördelaktiga sidan av linjen. Men i första dagens andra segling räddade deras starka undanvindssegling dem och en vinst där gjorde att de avancerade till femte plats i sammandraget, vilken de fortfarande håller.

I 470 dam klassen gjorde både Ingrid Söderström/Linnea Wennergren och Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson en bra start på regattan. De båda teamen hade en tät fight runt banan i dagens båda seglingar där Ericson/Gabrielsson drog de längsta strået främst tack vare en bättre undanvindsfart. Efter dag ett låg de på 12:e respektive 19:e plats. Nu ligger Lisa på 16:e plats och Ingrid på 18:e.

49er-klassen startade också på måndagen. Charlie Ekberg/Kalle Torlén ligger bäst till med en 18:e plats efter att ha nått tredje plats i tre av de sex racen men plumpat i övriga. Jonas von Geijer/Niclas Düring tappade ett tiotal placeringar när en av trapetsvajrarna gick av i den inledande seglingen. De ligger nu på 29eplats. Carl Sylvan och Otto Hamel ligger på 36:e plats.

Slutligen så fortsatte matchracingens maratonregatta med superkorta fyra-varvs banor då vinden låg tvärs den hamnkanal regattan avgörs på. Det blev en lite sämre dag för Team Anna Kjellberg men när tre flighter och en dag återstår har de fortsatt goda chanser att gå till kvartsfinal och inte minst att nå den åtråvärda OS-nationsplatsen som ges ut till de 8 främsta länderna här i Perth.

Seglingarna är över för 470 Herr och Anton Dahlberg och Sebastian Östling slutade på elfte plats.

Torlen_Ekberg_49er_foto-Paul_Kane
Charlie Ekberg och Kalle Torlén har legat i toppen flera gången men måste undvika plumparna i protokollet för att nå hela vägen.

49er_foto_Paul_Kane_
49er-klassen är utan någon större konkurrens den mest spektakulära och akrobatiska i VM.

Emil Cedergård knep första plats i andra racet och fjärde i fjärde racet. Starkt i en flotta på 147 båtar. Men för att nå toppen måste toppserien vara jämn.