Bo Zolland – guru bloggar om båtdesign

Bo Zolland – guru bloggar om båtdesign

Redaktionen

Umeåbon Bo Zolland har ritat båtar långt före plasten kom till båtvärlden, Dallas gick på tv och datorer fanns i hemmen. Hans främsta framgång är en stor retroinspirerad serie till USA-giganten Glastron. I sin blogg på Hamnen.se kommer han att dela med sig av sina såväl smarta som galna designskisser och bolla sina idéer med läsarna.

“År 2009 fick jag samtalet alla designers väntar på. Designchefen på REC Boat holdings (Wellcraft, Glastron och Four Winns) fick en snilleblixt som bara kan komma från långt gånget buljongmissbruk och ägglikör före frukost (han är fransman) – han ville att jag skulle designa ett sportbåtsconcept på en 16 fots sportbåt med DNA från Glastrons glansdagar.

Drömjobbet
Jag vann en hemlig tävling i kamp mot fem designhögskolor i USA, som alla presenterat varsitt koncept, och fick därefter börja att jobba med Glastrons GT/GTL/GTS-serie. Modellerna stod klara 2013.

Intresse sen barnsben
Jag gissar att jag vann tack vare att jag tyckte Glastronbåtar var asballa som grabb, och fattade vad deras gamla DNA stod för. Jag kör själv en 205 GTL med V-P V8-300 och är mycket nöjd med den.

Det finns en hel del att diskutera kring båtar och design och framöver ska jag berätta om båttankar här på bloggen. Bland annat kommer en betraktelse kring båttypen jag åker runt kontra aluminiumbåtar som är så populära i Norden.”

Bo Zolland:
Ålder: 62 på pappret, 35 i kroppen och 45 i sinnet.

Bor: Umeå.
Familj: 2 barn, 12 och 16 år.
Bästa båtåkarområde: Stockholms skärgård, Höga Kusten och Luleå skärgård.
Största merit vid ritbordet: Glastrons GT/GTL serie
.
Drömbåt: Gar Wood 28 som smycke, Activator 27 som lekbåt, Delta 54 IPS (se Hamnen.ses test) som bobåt och Glastron Intimidator CVX 20 1984 för att den är så ball.
Interessen: Slalom, resor, surfing, båtar och båtliv
.
Dold talang: Kan göra 180 graders vändningar på en trickskida (vattenskida)
.
Gillar: Sommar och värme
.
Ogillar: Vinter och slask
Beundrar: Nelson Mandela.

Glastron Intimidator CVX 20 från1984 är en båt som minst sagt sticker ut från mängden och, säkerligen därför, har den fastnat i Bo Zollands drömbåtstankar. 

Gar-Wood 28 representerar stil och klass som ligger Zolland i smaken. Stil och flärd i all ära men fart och fläkt är också ett stort intresse och i en drömvärld hade en Activator gärna fått ligga i Zollands båthus.

Läs Bo Zolland-bloggen! 

Redaktionen

bloggare_Bo_Zolland_Presentation_Bildspel_Untitled-1

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Glastron CVX 16

Jespers klassiska Glastron gör +75 knop!

bloggare_Bo_Zolland_Wet_Rod_1_Wet_Rod_puff

Hot Rod i båtform – från vrak till Wet Rod!

nyheter_2014_NordkappHydrolift_Ingang_Evinrudes_G2-6_artikel_hydro

Nordkapp värvar Koenigsegg-designer

batar_motorbatar_2014_Bond_Bondboat-6_puff

Viksund 007 – Bonds båt i nyproduktion