Bra utrustning behöver inte vara dyr

Fredrik BeckAtt gå in i en fiskebutik som fiskeälskare är bland det bästa som finns. Men ur en ekonomisk synvinkel kanske det sämsta.
Här kommer några tips på hur ni håller ner kostnaderna inför vårfisket och årets utrustningscheck.

1.Tafsar är något som varje fiskare förbrukar men också ställer höga krav på. Bra tafsar kostar ofta oförskämt mycket och är inte alltid så bra som priset utlovar. Jag använder mig av två olika tafslösningar som fungerar felfritt samtidigt som man kommer undan billigt.

Här kommer exemplen:

1. Till Jerkbaitfisket knyter jag en tafs av 1 mm nylonlina, som man köper på rulle för bara någon krona metern. Notevärt är också att jag använder en lite kortare tafs än vanligt, ca 60 cm, för optimal gång på betet. Knyt på ett lekande i ena änden och ett beteslås i den andra.

lekandeFör er oinvigda fiskare därute kan vi berättar att det som visas här intill heter Lekare. Man sätter den ovanför tafsen så ser den till att linan inte tvinnar sig och att draget/betet inte förhindras i sin rörelse.

Jag har aldrig blivit av med varken gädda eller bete på grund av av att gäddan klippt nylonlinan. Men jag tycker ändå att man med behöver kontrollera tafsen emellanåt och knyta på ny nylonlina, då den tar lite stryk av tänderna med tiden.

Strikewire

2. Till spinnfisket använder jag mig av Strike Wires Knottable Steel Leader 40 kg. Denna är något dyrare och säljs också på rulle. Den är  bättre för spinnfiske då den är något mer rörlig än nylonlinan.

Spinntafsen bör knytas något längre (ca 1 m) då fiske med exempelvis tailbeten gör att gäddan kommer rakt bakifrån och riskerar att i hugget passera förbi tafsen och kapa linan om tafsen är för kort. Även här är det bara att knyta på lekande- och beteslås i vardera ända. 

3. Här kommer ett litet betestips: Senaste åren har det varit en extrem ”hype” kring att fiska med tailbeten. Ett tailbete kan beskrivas som en plast- eller träkropp med en jiggsvans fäst i bakre trekroken som ger en vaggande eller rak gång. Dessa drag är väldigt effektiva, även om jag personligen inte anser att de är lika heta nu längre då gäddorna får dem kastade på sig dag ut och dag in. Men de tar fortfarande väldigt mycket fisk.

svartzonker-zonkertail-papegojDe populäraste och dyraste betena nu som jag också tycker är väldigt bra är SvartZonkers beten framtagna av Claes Claesson.

Vad man kan göra istället för att betala 200-300 kr per tailbete är att köpa ett gäng ZaltZ i olika färger som reas ut i nästan alla ZaltZfiskebutiker och har gjorts senaste året.

De brukar säljas för ca 69 kr styck. Köp ett gäng jiggsvansar (10 kr/st) och häng på dem på bakre trekroken på ZaltZ:an så har ni billiga taildrag som tar lika mycket fisk som de dyrare varianterna.

PS. Rödsvart är min givna startfärg för allt vårfiske D.S

Skitfiske,

Fredrik Bäck, Gäddjägaren

www.trosafiskeguide.se