Delfin ber om hjälp

Gustav Morin

Gustav Morin

Människan orsakar mycket oreda och förödelse i naturen. Men det är ändå härligt att se när djuren låter oss ställa saker tillrätta. Se videon från Hawaii när en delfin ber en dykare om hjälp.

Förra vintern var jag på Hawaii för att surfa och snorkla. Jag kan lova att det var en häftig upplevelse. Inte minst då Alaskas alla knölvalar letat sig ner till de grunda vattnen längs västra Maui för att föda och ge sina kalvar en lugn och någorlunda säker start i livet.

Man behöver bara stoppa ner huvudet under ytan för att höra deras harmoniska ylanden. Det är verkligen liv under ytan och den här tiden på året behöver man bara blicka ut över havet ett par minuter för att se valar vifta med sina enorma fenor.

De verkar leva ett till synes fridfullt liv men det finns såklart faror. Fiskenät till exempel. Videon ovan är fångad vid vattnen utanför Kailua på Big Island. En delfin söker upp en nattdykare och verkar be om hjälp att bli av med ett fiskenät som trasslat sing kring fenorna. Ett fantastiskt möte med lyckligt slut.

Ps. Min resa till Hawaii ska jag snart berätta mer om.

Relaterade artiklar

Flax27-Greenboats-2019_JKu_2893-min-3

Flax 27 – byggd av fröer och PET-flaskor!

SOS

Rekordmånga nödsamtal under midsommarafton

Dykning efter avfall

De har kånkat upp sju ton båtbatterier från Mälarens botten

maxresdefault

Livräddning i världens farligaste farvatten