Dramatiska första dygn för Lisa på havet

Gustav Morin

Gustav Morin

Lisas första dygn i ARC blir spännande.Första dygnen i ARC blir dramatiska för vår bloggare Lisa med hårda vindar, kastgippar mitt i natten, brännskador och en sjösjuk ettåring.

Starten för ARC (Atlantic Rally for Cruisers) skjuts upp två dagar på grund av hårt väder och går den 27:e november. Här börjar mina dagboksanteckningar från överfarten.

29 November 2012. 21.30 UTC. N24 W20:
Det är dag 3 och jag har 20.00-skiftet. Vi startade försenade i måndags runt 13-tiden. Den planerade starten var 10.45 ECT, men vi hade problem med kylvattnet och behövde byta en impeller innan avfärd. Dessutom lyckades vi fastna i en mooringlina i hamnen vid avfärd, en incident som kunde slutat illa men som åtgärdades snabbt av en flink dykare på plats.

Nåväl. Direkt utanför Las Palmas hamn satte vi segel i 37 knops vind och 6 meter höga vågor. Tungt, svettigt och lite nervöst med en helt ny båt. Vi revade storen med tre rev (max) och seglade första dygnet med revat försegel.

Idag, tre dagar senare, har vi fortfarande max revad stor, trots att vinden nu ligger stabilt kring 25 knop. Vi saxar förseglet med spinnakerbommen. Har snittat ca 9 knop sedan start. Just nu blåser det 22 knop och vi håller en hastighet på ca 8 knop, plattlänsande 260 grader västerut. Vi är 10 vuxna ombord och går pass om 4 timmar med 8 eller 12 timmars vila mellan. Piece of cake!

Det är ganska dramatiska nattpass och jag som fått någon typ av seglingsansvar ombord har ganska svårt att koppla av. Dåligt spända preventers på storseglet och en för platt plattläns har lett till flera ofrivilliga gippar, varav den första slet av ett schackel och ett block till lovartsbackstaget. Samtidigt upptäckte vi ett blinkande föremål i vattnet som snabbt försvann bland vågorna, Alle man på däck! och inräkning innan vi konstaterar att det bara var en livboj och inte en flytväst. Läskigt!

Också lite småläskigt med den typen av påfrestningar på riggen då jag inte vet hur mycket den tål. Har dock gått ok hittills och riggen verkar betydligt stabilare än på andra båtar jag seglat. Ser fram emot att testa spinnakern när vinden mojnar något. I övrigt så lunkar livet på. Äta, dricka, sova, styra, fixa lite, spela musik och så vidare. Är inte sjösjuk, har plåster. Alla har klarat sig bra från sjösjukan, bara lilla Felix, 1 år, som hostar upp det han får i sig. Tänkte ta mig an en bok och solbrännan i morgon. Apropå bränna, har fått kokande pastavatten över vänster hand och höger knä. Röd, svullen och några blåsor, men annars verkar jag ha klarat mig bra. Nästa pass är i morgon lunch 12-16, vilket innebär 12 timmars vila. Skönt, ser fram emot en lugn kväll.

ARC Las Palmas Det är väldigt vanligt att alla båtar som startar en segling över Atlanten gör en tavla vid sin hamnplats på Kanarieöarna. I mitten ser ni Free Spirits målning.

Storm i Las PalmasVädret var extremt ostadigt i Las Palmas och starten sköts upp för alla utom kappseglingsklassen.

ARC start
Oroliga miner på väg ut mot starten och ovädret.

29er-seglaren som testar storbåt.
Så var vi på väg! Christiane var den yngsta vuxna ombord, 19 år och en duktig jolleseglare (29er).

Seasickness
Alla klarar sig från sjösjuka förutom ettåriga Felix som får upp allt han stoppar i sig.

Alla foton: Nathalie Cauvi.

Läs mer om Lisa.

bloggare_lisa_pa_havet_Blogg_2_IMG_3053

Relaterade artiklar

Gurra-Krantz-1

”Jag gillar egentligen inte segling!”

racing_havskappsegling_2017_ARC2017_Ingang_ARCIngang

ARC – 1 000 amatörer i race över Atlanten

batar_segelbatar_2016_More_55_More_55_1

Båtmässan visar rekordstor segelbåt

cruising_langsegling_2015_Vikingaseglats_fairhair.00

Unik chans – korsa Atlanten med vikingaskepp!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar