Först att foila runt Kap Horn

Gustav Morin

Gustav Morin

Nu är det klart vem som får ge sig ut på det galna äventyret att foila runt Kap Horn med en 20-fots katamaran tillsammans med Frankrikes seglarkändis nr 1 – Franck Cammas.

Idag åttonde november är det tänkt att Franck Cammas och hans nya tyske gast Johannes Wibel ska starta sitt äventyr att bli först att foila med en liten katamaran runt Kap Horn. 

Franck Cammas är en av världens mest meriterade havskappseglare. Han har kappseglat runt jorden i enorma flerskrovsbåtar, såväl solo som med besättningar. Han är skeppare i America’s Cup och har vunnit Volvo Ocean Race.

Få seglare har lika många strängar på sin lyra. Även om han också ofta ryktas uppträda som en rock star av rang. 

Ingen kappsegling
Detta äventyr handlar inte om kappsegling. Det är ett jippo som sponsras av glasögontillverkaren Julbo och de har tillsammans med Franck Cammas valt ut vem som skulle få bli gast.

Det var 250 personer som sökte och sex valdes ut för vidare tester, såväl i gymmet som på vattnet med Nacra 20 FCS Carbon. 

viewimageRutten som de två äventyrarna planerar. 

Den tyske arkitekten Johannes Wibel, 35, vann platsen på båten. Detta i starkt motstånd från bland andra kvinnliga kanadensiska olympiern Nikola Girke.

LaRochelle SailSession 2015 6289Båten är en Nacra 20 FCS Carbon. Varje utmanare fick 45 minuter ombord med Franck Cammas för att visa sina styrkor. 

Rutten startar i Puerto Williams och fortsätter till Puerto Toro som är världens sydligaste by. Här bor 50 invånare och det är 3 875 km till Sydpolen. 

Katamaranen kommer sedan tillsammans med en följbebåt att bege sig till en ankringsplats nära den kända udden där Stilla havet och Atlanten möts. Sedan ska den flygande katamaranen lyfta och göra Cammas och Wibel de första att flyga med en båt runt Kap Horn. 

nyheter_2015_Foiling_Kap_Horn_header

Relaterade artiklar

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

elskotrar

L’Overboat – elfoiling-katamaran-vattenskoter!

P-30 Riddarfjarden

Stockholm testar världens snabbaste elektriska passagerarfartyg

Americas Cup Team New Zealand

Det lilla landet som leder högteknologisk segling

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar