Glastron GT 160 CB – tonårsdrömmen

Glastron GT 160 CB – tonårsdrömmen

Gustav Morin

Gillar man små kvicka sportbåtar och är svag för amerikanska “superbilar” från 60- och 70-talet är Glastrons svenskdesignade GT-serie helrätt. Gustav Morin provsitter och drömmer sig tillbaka till tonåren.

Jag bläddrade båtannonser upp och ner. Plöjde allt som mätte mellan fyra och fem och en halv meter och hade över 3o hk på häcken. Det var Selco av alla slag, Ockelbo T14, T15 och T16, Weedo, Smuggler, Joker, Fletcher, Jofa, Finnsport, Danza. Ja, allt med en ruta, låga fribord och sportratt.

Antalet båtar på begmarknaden var lika stort som mitt och brorsans habegär. Vi ville åt farten, närheten till vattnet och känslan när minsta våg, gir och gaspådrag får det att pirra i maggropen.

Det som hindrade var plånboken.

Först renoverade jag och pappa en liten “Fluga” i plywood och grävde fram en gammal niohästare i vår redskapsbod. Men den var lite väl liten och var minst sagt en utaming att styra åt något annat håll än rakt förut.

8 000 spänn
Snart lyckades jag och brorsan att skramla ihop till en Selco på fyra meter för 8 000 spänn. Vi hittade den mitt i vintern i de värmländska skogarna och fraktade hem den till Uppsalatrakterna. Den hade en Evinrude på 40 hk med dragstart, precis tillräckligt för att kunna komma upp på två vattenskidor. Väl uppe kunde man släppa en skida men tryckte man då till så gott man kunde flyttades hela båten i sidled. Det var enkelt och fantastiskt roligt.

Efter två säsonger putsade vi upp den lilla Selcon så att den glänsde och sålde den så dyrt som möjligt. Uppgraderingen blev ett monster. En blå Joker 16 med 55 hk och rejäl v-botten. Satte man motorn i översta hålet kunde man studsa upp i 37 knop och att tackla motorbåtarnas svall var en fröjd, till skillnad mot hur det var med Selcon som hade helt plant skrov.

Småbåtar är bäst
När jag tänker tillbaka var nog den där tiden den bästa i mitt båtliv. Allt var enkelt och man tyckte att allt var ball. Samma känsla får jag i sätet på Glastrons minsta modell. Det fina förr var att båtarna var lätta och inte behövde så mycket motor för att få fart. Nuförtiden krävs ju minst en 90-hästare för att en styrpulpetare på fem meter ska få någoirlunda fart och man sitter ofta så skyddad att man knappt känner att man kör en båt. Men Glastron GT 160 skiljer sig från mängden.

Ju mindre desto bättre gäller om man gillar fart och närhet till vatten. Och därför är Glastron GT 160 bland det ballaste jag suttit i på länge. Sätena står rakt på durken och i aktern finns en klassisk soffa.

Lätt och billig
Glastron GT 160 väger förvisso minst dubbelt så mycket som vår gamla Joker men närheten till vattnet är densamma och den håller säkerligen ihop bättre. Med 60 hk ska den göra 33 knop, fullt godkänt och tillräckligt för en tonåring. Ett stort plus ger jag för de stora platåerna i aktern som gör det enkelt att ta sig upp och ner när det ska vattensportas. För att vara en ny båt är priset riktigt bra, 159 000 kr.

Båten finns i fyra färger som alla är i retrostilen som på bilderna. Designen kommer från svenske Ron Zollands ritbord.

En film som minst sagt hejade igång sportbåtsbegäret var Live and Let Die där Bond flög högt med en Glastron GT 150.

Gustav Morin

batar_motorbatar_2013_Glastron_160_Glastron_Gustav

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Pioner_16_Explorer_Hamnen_test

Test: Pioner 16 Explorer – liten, stark och underhållsfri

Terhi_480_BR_test

Test: Terhi 480 BR – den lilla tuffa instegsbåten

Terhi_480_BR_inledningsbild

Terhi 480 BR – tuff test av ungdomsbåt på stökiga farvatten

Pioner_14_Active_Hamnen_test

Test: Pioner 14 Active – bättre än en aluminiumbåt?