Experten om hur det går i Roslagsloppet

Gustav Morin

Gustav Morin

Vi laddar nu för fullt inför Roslagsloppet som startar på lördag. Det kommer att bli enormt spännande i vår klass och även om vi är nybörjare har hornen redan vuxit ut. Här får ni lite tips om hur det kommer att gå.
Foto: Jesper Zander.

En av de mest insatta i Roslagsloppet och inte minst i klassen som vi kör, V-150, är Magnus Petterson från Sportbåtsklubben. Här ger han sin bild om vilka som är snabbast, vad som är viktigast att tänka på för förarna och var avgörandet kommer:

En dag kvar till Roslagsloppet och temperaturen i klass Z (V-150) stiger rejält. Vissa laddar i hemlighet medan andra har börjat sätta griller i huvudet på varandra. Det snackas om fartrekord, båtbyten och unika vägval. Det enda vi vet att man inte ska tro på hälften av det som sägs.

För att vinna Roslagloppet krävs det tur. Båten måste vara i perfekt kondition,sjökorten måste vara väl förberedda och allt runt omkring måste vara planerat in i minsta detalj.

Roslagsloppet är den enda tävlingen där åkarna inte startar och går imål på samma ställe, vilket innebär att man måste tanka efter halva vägen och att man behöver hjälp på land med någon som kör trailern. Så det är mycket som måste fungera för att man ska stå högst upp på podiet. Och ”Rosis” drar faktiskt en hel del publik, vilket innbär mycket vågor från åskådarbåtar som är mycket svårare att hantera än naturliga vädervågor.

Medalj till Norrland?
Några som alltid håller låg profil men åker hem med medaljer är Lodin från Umeå. Till i år är det en gul Tintorera som de ska tävla med. Testerna har fallit väl ut och blir det halvstökigt på större delar av banan tillhör de förhandsfavoriterna.

Annars är det Friberg/Hjelte som är mest revanschsugna och som lagt mest tid på att få ordning på grejerna inför Roslagsloppet.

En Mariner Magnum III sitter återigen på akterspegeln, vilket innebär att det är lättare för dem att finna rätt propeller. För de flesta är Friberg/Hjelte storfavoriter tillsammans med Block.

Men i de lugnaste vatten vilar Andreas Wirback. Svenska Sportbåtsklubb-redaktionens förhandsundersökning visar att den Aero, som Wirback i år riggat med en Evinrude 150 HO, har perfekt balans och är väldigt bra oavsett väder. Andreas kan södra banan som sin egen garderob och båten verkar fungera perfekt.

Hur kommer det att gå?
Bli inte förvånade om Anders Block och Marcus Friberg leder med 30 sekunder vid rundningen vid Simpnäs, som de passerar i 65 knop. Lodin och Wirback hinner ikapp vid andra passagen av Gräddö. Men upp mot Flottskär drar Friberg ifrån och leder med ca 30 sekunder som han sen har tillgodo vid omstarten efter transportsträckan i Väddö kanal.

Därefter lär sjön växla mellan nära spegelblankt till emellanåt stökigt och båtvågor. Avgörandet kommer uppe i Grepen där det alltid är stökigt. Det kommer bli en sanslös fajt mellan Wirback, Friberg och Lodin. Förra året var det stenhård fajt där mellan Linus Johnson och Nils Smestad, vilket resulterade i att Norrmannen vurpade.

Skulle det bli spegelblankt är det istället Friberg och Block det står mellan. Om det nu inte dyker upp någon otippat snabb båt, som det viskas om.

Vad som på förhand känns kul är att det bakom topp 4:a är ett knippe åkare som alla gör runt 60 knop och som kommer att fajtas med varandra hela vägen. Hörnfeldt är snabb men annars kommer Pettersson, Gahmberg, Brändström, Gärds och Johansson få en kul match hela vägen till Öregrund, där rimligtvis den som leder serien hittills (Pettersson) drar längsta stråt.

SBK hoppas givetvis på seger för någon av klubbens V-150-åkare men objektivt ser förhandstipset ut såhär:

SBK´s tips (bygger på att det blir lite stökigare än vad väderprognosen säger):
1 Wirback
2 Friberg
3 Lodin
4 Block
5 Hörnfeldt

Startlista kl 11:10:
Z-27 Marcus Friberg SBK Linus Hjelte SBK
Z-44 Magnus Pettersson SBK Claes Elehn SBK
Z-122 Ulf Brändström SBK Magnus Nordgren SBK
Z-131 Anders Block VROM Kent Andersson VROM
Z-149 Andreas Wirback SBRC Joakim Joelsson SBRC
Z-165 Krister Gahmberg SBK Roger Hjelte SBK
z-172 Larsolov Gärds ÖRK Anders Hagberg ÖRK
Z-190 Tobias Lodin ÖRK Michael Lodin ÖRK
Z-220 Nils Hörnfeldt ÖRK Tomas Karlsson ÖRK
Z-298 Sven Johansson WRK Per Clevenhag WRKVisa mer

bloggare_Motorseglarna_Frodebow_Frode

Relaterade artiklar

racing_motorsport_2019_Racingvurpa_Boatracing

Expertens analys av den våldsamma vurpan

racing_motorsport_2019_Extreme_dinghy_racing

Dinghy Derby – sjövild budgetracing!

racing_motorsport_2018_RosanSoderlind_InganGaller_SoderlindIngangGaller

Roslagsloppet – yngsta totalsegraren någonsin!

racing_motorsport_2018_NynasOffshore_Ingang_NynasOffshoreIngang

Nynäs Offshore – racet som gillas av alla!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar