Katamaranakrobatik gör segling till publiksport

Gustav Morin

Gustav Morin

Vad är det egentligen som krävs för att segling ska locka större publik? Är det foils och höga farter, enorma mått eller kanske båtar med vackra linjer? Enligt ett gäng holländare är lösningen en kombination av det först nämnda kryddat med akrobatik.
Vad tycker du?

Segling har av många dömts ut som publiksport. ”Det är för osäkert med vind”, ”det är för tråkigt”, ”det är för avancerat”, kan det låta.

Jag tycker ju att segling är bland det ballaste som finns och sväljer alla argument som nämns i ingressen. Jag kan faktiskt tycka det är underhållande att titta på en lokal onsdagssegling bara för att få kika på många olika gamla båtar och tycka och tänka om dess funktion och form. Jag tyckte så när jag var 3 år och tycker det nu när jag snart är 30. 

Men alla är ju inte lika nördiga. Vissa kräver något extra för att hålla blicken fäst mer än ett par sekunder.

I helgen gick en regatta i Holland som skiljer sig från mängden. Fokus ligger helt klart på publikvänlighet. Den arrangerades för fjärde gången och går under namnet Bolster Teamrace Knockout. I år seglade man nya olympiska katamaranklassen Nacra 17 och flera seglarstjärnor var på plats för att visa sina talanger.

Det är match racing som avgör regattan men som en extra krydda har man lagt in en gren som man kan likna vid inverterad limbodans. Det handlar om att segla så nära gränsen till kappsejsning som möjligt och hålla masten från vattenytan. Vinnaren får 250 euro och av ingångsbilden att döma finns möjlighet att plocka stilpoäng.

Foto:www.jaspervanstaveren.com.

Kanske mest intressant är hur mediabevakningen går till. Det liknar i mångt och mycket vad vi på Hamnen.se tillsammans med Seglarförbundet gjort senaste åren med Mästarnas Mästare. Med undataget att vi inte haft någon drönare och att seglarna inte haft färgglada dräkter på sig. 

Här är finalracet från Mästarnas Mästare 2013. Regnigt och trist men man kan följa seglingen på nära håll.

Livesändningen från Holländska katamaranregattan.

Vad tycker ni, publiken, om sättet segling bevakas? Är det roligt med livesändning eller är det bättre med korta sammanfattande videor eller kanske ett mer traditionellt tv-format med ett program på 30 komersiella minuter? Kanske har ni något annat exmpel?
Kommentera gärna.

Se alla liveinslag från Mästarnas Mästare 2013.

bloggare_adrenalin_2014_Katamaranakrobatik_Ingang_Nacra_17_regatta_1

Relaterade artiklar

Nacra 17 crash.

Vansinnig vurpa fångad på film

racing_bankappsegling_NacraF_Ingang_Nacra_17_Vurpa

Nacra 17 – ny nivå och nya lärdomar

racing_bankappsegling_2016_NacraFoils_Ingang_Nacra_17_foiling

Nacra 17 – redo att flyga på nästa OS

racing_bankappsegling_2016_Kalle_SVT_seglar_F18_Kalle_seglar_F18

Balett, sidvagnsracing och rädsla för livet

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar