Kitesurfare kraschade i hus 200 m från stranden

Gustav Morin

Gustav Morin

Dansk tv rapporterar om hur en stark kastvind gav en 27-årig kitesurfare så mycket luft under sin vinge att han flög 200 meter från stranden och kraschade ner på ett hustak och sen ner i grannhusets vardagsrum.

Olyckan skedde under en riktigt blåsig dag i danska Ringkøbing Fjord och ambulanshelikopter kallades in.

– Det var en oerhört hög smäll, jag har aldrig upplevt något liknande, säger husägaren Fleeming Merrild till danska TVMV som i sin tur uppger att kitesurfaren klarade sig med bruten höft, brutna revben och skärsår.

När sporten kitesurfing föddes i slutet på 1990-talet var drakarna inte särskilt säkra. De hugade experimenterade ändå friskt och gav sig ut i hårda vindar för att lära sig och se vad som var möjligt. De bästa klarade snart att flyga 10-tals meter upp luften. Vissa kanske gjord det mot sin vilja, för på den tiden fanns inga releaselösningar som kunde släppa kiten om något gick snett.

Landat på motorvägar
Jag testade första gången 2004 hos grabbarna som då drev Tailwindsurf i Karlstad och var lite av svenska pionjärer inom sporten. De berättade att de landat i både träd och på hustak innan de fått ordentlig kontroll. På den tiden ryktades det också om folk som flugit ut på vägar och landat bland bilar.

Nuförtiden är utrustningen mycket säkrare och man kan koppla loss sig om man tappar kontrollen helt. Men blåser det massor och man har oturen att fångas av turbulens och säkerhetsutrustningen inte löser ut som den ska, då kan det uppenbarligen gå som för dansken i tv-inslaget.

bloggare_adrenalin_2014_Kitesurf_krasch_Kitesurfare

Relaterade artiklar

Stormy ocean

Stormfest med fartyg!

Vindsurfande kvinna – 81 år gammal.

Nytt Guiness rekord i vindsurfing av 81-åring!

racing_motorsport_2019_Racingvurpa_Boatracing

Expertens analys av den våldsamma vurpan

Vattensport_2019_Big_Wave_surfing_gone_bad_Surfing_big_waves_Nazaree

När det går åt pipan i världens största surfvågor

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar