Konsten att rita en modern 40–fotare

Konsten att rita en modern 40–fotare

Redaktionen

DenEn stor utmaning för en båtkonstruktör är att disponera utrymmet i båten på bästa tänkbara sätt. Trenden är tydlig. Vinkelpentryn och soffor som delar upp och stänger av är ute. Öppna kommunikationsvägar är det som gäller. Här beskriver Bernt Lindquist hur hans Diva 40 SC tog form.

Med de nya konstruktioner, som har växt fram på mitt ritbord och som nu presenteras för allmänheten, kommer jag säkert att bli beskylld för att släppa mitt signum. Det vill säga mjuka svepande former invändigt och klassiska former exteriört.

Jag erkänner. Jag tycker fortfarande min gamla Diva 38:a är en vacker båt med sina tidlösa former och sitt moderna och välseglande skrov. Jag skulle lika gärna kunna ha ritat den idag. Problemet är bara att det är extremt kostsamt att bygga dessa böjlimmade inredningar och svårt att få betalt för de arbetstimmar som det kräver.

Open space
Därför har har de nya modellerna en ny inredningslösning som vi kallar ”Open Space Layout”. Den bygger på en analys av hur man rör sig ombord med resultatet att vi har lämnat de traditionella inredningslösningarna till förmån för öppna kommunikationsvägar i båten. Borta är vinkelpentryn och vinkelsoffor som delar upp och stänger av.

Nu präglas inredningen av en betydligt mer öppen planlösning där alla funktioner har bättre access. Arbetsytor och sittplatser är minst lika stora och mer effektiva än på tidigare lösningar. På den extremt begränsade yta som en båtinredning utgör är detta avgörande för upplevelsen, funktionen och därmed trivseln ombord.

Exteriört är målet att åstadkomma stilrena och moderna former med en nordisk båttradition i botten. Luddigt? Det må vara. Men förhoppningen är ändå att kunna attrahera både en skandinavisk och sydeuropeisk marknad på samma sätt som Diva 24 DC gör med sitt nya formspråk.

Skapa nytt
Vi har under flera år arbetat på nya Divamodeller. Målet med en ny modell är ju att utveckla och skapa något nytt och därför är utgångspunkten ofta en eller flera idéer på olika lösningar. När det gäller exempelvis Diva 38, som ju korades till Sailboat of the Show för sina innovativa lösningar, byggdes båten upp runt en ny lösning på akteruffen.

Det nya kan också handla om en upplevd brist på befintlig marknad. Oftast med god hjälp av tidigare kunder, i mitt fall alla de som seglar Diva 35, 38 och till och med äldre Diva 39:or och Diva 45:or.

Diva 40 ovan
På kunders begäran har vi därför utvecklat en båt på drygt 42 fot. Det visar sig dock att den båt vi velat göra i denna storleksklass med en rad innovationer och mycket komfortinnehåll tenderar att dra iväg viktmässigt. Därför svarar den inte upp mot de krav på lätthanterlighet som jag eftersträvar.

Helt om
De nya modeller vi nu planerar har nya produktionsmetoder som grund. Det är metoder som ger starkare och lättare skrov och som i sin tur ger enklare hantering och roligare segling. Som en viktig bonus är dessa metoder också tidsbesparande, vilket i förlängningen gör båtarna billigare för slutkunden.

I en 42–fotare blir det dock lätt för mycket med all komfort som man frestas att vilja trycka in. Men här har vi tänkt helt om. Redan i en båt på 38 fot kan man stoppa i mycket komfortdetaljer och en hel del av det som större båtar har.
Men det blir lätt lite överarbetat och trångt. Istället för att klämma in för mycket även i en 40–fotare nöjer jag mig i stort sett med den inredning som finns i en 38:a och drar ut båten till dryga 40 fot. Fördelarna blir uppenbara:
Den ökade längden ger klart bättre seglingsegenskaper. Genom moderat bedd och samt moderna byggmetoder hålls vikten ändå nere och den enkla hanteringen från den mindre båten bibehålls.SkissFixHär är inredningen i basmodellen. En rad variationer är möjliga att bygga med denna grund som bas.

Resultatet är alltså att man får en betydligt mer komfort och trivsel i den utdragna båten i jämförelse med en båt som har packats för mycket. Alla funktioner ombord får mer plats.

Totalt sett känns det som vinst i alla bemärkelser. Men vad är haken? Förväntar sig kunderna mer av en båt på dryga 40 fot än det vi erbjuder? Kan vara. Men min bedömning är att tillräckligt många kommer att uppskatta vårt koncept – betala för 38, få drygt 40 fot.

Här finns trots allt tre separata hytter varav en stor ägarhytt i stäven. Det innebär totalt sovplatser för upp till åtta personer om man så vill och lika många får plats till bords. Sedan finns också ett stort våtrum med separat dusch och ett rejält pentry i ny utformning.

BerntsKronikaFlodeI de nya modellerna lanserar Bernt en nyutvecklad inredningslösning som han kallar ”Open Space Layout”. Genom att möblera om från de traditionella inredningslösningarna och i stället öppna upp kommunikationsvägarna ökar komforten och trivseln i båten.

Redaktionen

bloggare_Bernt_Lindquist_Rita40Fot_Ingang_BerntIngangFixxxx

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

DIVA 35 CC 2

Diva 35 CC – ska få komfortsökare att segla

batar_Tester_segelbatar_2017_Diva34_Ingang_Diva_34_SC_11-2_Puff

Test: Diva 34 SC – livlig och lovande lättviktare

batar_segelbatar_2017_Diva34_Ingang_Diva_34_SC_Ingang

Diva 34 – förlåt att jag stör mitt i testen…

batar_segelbatar_2016_Bavaria34_Ingang_Bavaria34INGANGFIX

Bavaria Cruiser 34 – nätt och rymlig cruiser