Om att avliva en myt

Redaktionen

Tavla av Jenny Lind

Unga, fulla drullar på väg till krogen i Sandhamn eller Marstrand är livsfarliga. De kör ihjäl sig själva och andra. Sån är myten. Men den är fel, fel, fel.

Det fanns en tid då vi gjorde oss löjliga över korkade militärer. Vi berättade historier om löjtnanten som övade anfall i kuperad terräng med sina nyinkallade rekryter. ”Om kartan inte stämmer med verkligheten är det kartan som gäller”, dånade löjtnanten och pekade med hela handen.

I dag finns inte så många korkade militärer längre, officerare är en utrotningshotad art. Deras roll har med framgång övertagits av väl så korkade byråkrater och politiker. Några exempel:

Förra året omkom 23 personer i samband med olyckor med fritidsbåtar. Året innan var det 40. Aldrig har så få omkommit på sjön som 2012. Det är ett glädjande All Time Low. Det ligger till och med under det mål Transportstyrelsens satt upp för år 2020.

Titta på diagrammet här under. Det visar antalet omkomna 1971-2012. Antalet omkomna har minskat från cirka 120 år 1971 till dagens 23. Det är bara att innerligt hoppas att den låga siffran också kommer att hålla år 2013.

Diagram över antalet omkomna till sjöss 1917-2012

Vilka är det då som omkommer i samband med olyckor till sjöss. Den myt som sprids av politiker, myndigheter och tidningar är: Unga och fulla i muskelbåtar. De kör ihjäl sig själva och andra eller drullar över bord och drunknar. Handlar det sen om en tidningsartikel illustreras den gärna med en båt som i hög fart dragit upp på land.

I själva verket ser det ut så här.
Stockholms skärgård (0 omkomna)
Bohusläns skärgård (3 omkomna)
Öppet hav (0 omkomna).
Insjöar (16 omkomna)

Titta sen på kartan över var olyckorna har skett. De flesta prickar ligger i Mellansveriges insjöar: Hälsingland, Gästrikland och Dalarna.

karta över omkomna

Fakta om åldersfördelningen är lika mytknäckande. Ingen av de omkomna var under 25 år. Men långt mer än hälften var över sextio år, hela 15 stycken.

Ålder omkomna

Lite förenklat kan man alltså säga att de som omkommer i samband med båtolyckor är en pensionerad man över sextio. Och han är ute i en liten båt i en insjö. Viktiga fakta som politiker, myndigheter och journalister måste ta till sig.

Roddbåt - foto Carina Lernhagen Matz

Erlings_kronika_drunkning_jenny_lind

Relaterade artiklar

nyheter_2017_KvinnorDrift_Ingang_KvinnaDriftIngang

Räddade! – efter fem månader på drift

Erlings_kronika_BarnOmbord_Beskuren_ingang

Barnsligt båtliv

Erlings_kronika_Meetings_Gubbe_Gubbar

Möten är vad som skiljer sjöfolk från bönder…

Erlings_kronika_tidvatten_tidvatten_tidvatten_foto_Carina_Lernhagen_Matz

Konsten att segla över torra land

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar