Vackra dagar men oroliga nätter över Atlanten

Gustav Morin

Gustav Morin

Lisa_pa_havetDen spännande färden över Atlanten fortsätter för 26-åriga Lisa. Det är en härlig upplevelse att vara på det stora och omvälvande havet men hon kan aldrig riktigt slappna av. Inte minst under nattpassen tenderar saker och ting att gå snett på den 47 ton tunga familjeseglaren.

1 December 2012. 01.40 UTC. N23 W24
En händelserik dag på båten. Gick första skiftet kl 12-16 (30 nov) och sitter nu på nattpass (00-04) med Christiane och Joakim. Dagen började med att skotet till den spinnakerbom-utspända genuan brast. Det var ett meck att få ner både segel och bom, 150 kvm segel som tvinnade sig kring förstaget är sådär kul att reda upp mitt i natten i hög sjö. Efter ett tag fick vi dock ordning på seglet och kunde byta skot samt justera vinkeln till vagnen. Ingen större skada skedd men det blir några minuters panik innan problemet är lokaliserat och hanterbart. Nu har vi bara ett försegelskot, får se hur länge det håller. Sen får vi improvisera.

Därefter var det mitt pass och då hängde vi mest i bikini och varvade rorsman var 30:e minut. Åt svenska köttbullar från det stora varuhuset och mos till lunch, mums!

Delfiner och mastsmäll
Vid sextiden fick vi följe av en grupp delfiner. Filmkväll, Another Year, och sen försöka sova någon timme innan pass. Gick sådär, vid halv elva brakade det till ordentligt och hela riggen small till. Min första tanke var att skotet gått av igen, men det visade sig att upphalet till vagnen som spinnakerbomen är fäst på masten med, hade gått av. Konsekvensen blev att vagnen slog av stoppklossen och spårade ur. Fullt försegel med en bom som flyger fritt och hotar att repa upp både båt och besättning är inte kul. Snabbt ner med bommen och in med förseglet. Just nu, här där jag sitter under nattpasset och skrivet, seglar vi med bara revad stor. Försegelsproblematiken får vi lösa imorgon.

I övrigt är det bra, tvättade håret i dricksvatten på akterdäck idag, skönt att spola bort flingsaltsstora saltkristaller från kroppen.

1 december 2012. 17.20 UTC. N27 W26 16-20
Jag går vakt tillsammans med vår galna fransyska Nathalie och Tryggve. Blev inte många timmars sömn, gick upp vid 9.30. Efter knäckebrödsmackor med sylt till frukost så fixade vi nytt upphal till bomfästet och sen upp med genuan igen. Plus 2 till 3 knop tack vare det. Vi snittar strax över 8 knop, med fartrekord på 17,6 knop som står sig från första dygnet. Vi har seglat ca 800 sjömil och vid niotiden i kväll hoppas vi att det ska vara 2 000 sjömil kvar till st. Lucia.

Det har varit en solig dag med mest avslappnat sittbrunnshäng och lite segling. Äggröra och bacon till lunch, spanska ostar och serranoskinka till middag. Vi bunkrade 200 flaskor vin och 2 öl per person/dag innan avfärd. Ligger lite efter konsumtionen, får bättra oss snart!

Idag såg vi även lite mer delfiner, vackra djur! En relativt odramatisk dag, i morgon har jag dubbelpass på grund av schemaändring, 04-08 + 08-12.

Undanvindssegling under atlantsegling.
Revad stor och spirat försegel kan tyckas vara väldigt defensivt. Men problem uppstår lätt ändå.

Atlantic crossing
De flesta ombord har ingen större seglingserfarenhet men ändå turas man om att styra. Här rattar unga Fransyskan Nathalie Cauvi den 47 ton tunga 76-fotaren.

Foton : Nathalie Cauvi.

bloggare_lisa_pa_havet_blogg_3_Lisa_blogg_3_puff

Relaterade artiklar

magiccarpet

Livet på Vindö 32 Magic Carpet går vidare

Livingofgrid

Långsegling med liten budget – fem år på en 30 fotare

Norwegian solo sailor Erik Aanderaa

Stormig ensamsegling till Island

6288299_orig

Träbåtsharmoni – tio års familjeliv till havs

Visa 1 Kommentar

1 kommentar till “Vackra dagar men oroliga nätter över Atlanten”

Lämna en kommentar