Pac-Man summerar Sandhamn Open

Gustav Morin

Gustav Morin

Sandhamn_Open_Pac-Man_2De inledde med sprängda segel, spräckt rullsystem och orättvis tjuvstart. Sen kom revanschen. I frisk undanvind fick Pac-Man sträcka ut och kunde ta sin första line-honour i SRS (folkrace)-klassen. Jimmy Hellberg summerar.

Jag är lite förvånad över att det inte är fler båtar som seglar Sandhamn Open för formatet för oss som kör SRS (folkrace) är perfekt tycker jag: Några banseglingar på lördagen och ett havskör på söndagen, grymt kul! Kanske är det KSSS som tar ute lite väl höga startavgifter, 1700kr plus CAT 3 säkerhetskrav med livflotte osv sätter säkert käppar i hjulen för många, framförallt för mindre sportiga båtar likt Ulf Brändströms Pacer 27 som var ensam sportbåt bland alla stora ”husvagnar”.

Lördagen började med stora vågor och ganska mycket vind, vi såg en hel del båtar med rev men att reva är dock inget man gör i första taget på Pac-Man som är ganska underriggad. Första racet kunde inte börjat bättre,  stor läfördel på linjen och med en perfekt start i lä följt av ett tidigt slag för att passera framför hela flottan. Fri vind gör seglingen enkel och vi ledde hela vägen runt. Exalterade som vi var över får fina ledning så missade vi att gå i mål efter varv två och fortsatte istället upp på en tredje kryss.

I race två gick focken i två bitar så vi var tvugna att bryta. Till race tre hade vinden mojnat rejält och tävlingsledningen ropade ut på VHF:en att SWE 38 PAC-MAN hade tjuvstartat, bara att vända tillbaka, vilket tog oss en god stund i den superlätta vinden. Vi kände oss rätt orättvist behandlade för vi tyckte inte att vi var över för tidigt men domarn dömer som det heter i fotboll. Under racet så vred vinden såpass att vi kunde bära vår planaste gennaker (Code 1) upp på kryssen och planen var att börja med den även på länsen tillbaka, som nu var mer en halvvind. Men utrullningen efter rundningen tjärvade och sedan small det till och rullen gick i två bitar med följden att halshornet släppte från peket och hela seglet stod rätt ut som en stor fin flagga, men inte så snabbt! Vi fick dock senare gottgörelse för vår tjuvstart då det visade sig att tävlingsledningen hade tagit fel ”38” då det fanns två båtar med nr 38 i storseglet…

Efter dagen hade vi serien 17, DNF (36), 7 vilket var allt annat än smickrande. Bara ladda och ta nya tag inför söndagens havskör och Sandhamn är ju ett bra stället om man vill göra det!

Söndagens prognos var sydvästligvind och 7-9 m/s, eventuellt ökande. Detta passar Pac-Man perfekt. Återigen gjode vi en tavla och började med att segla med lite slack i skoten då vi hade läst banbeskrivningen ”Almas grund” och trodde att detta var ”Almagrundet” dvs den stora fyren men så var inte fallet! Dock var vi inte ensamma om detta utan minst hälften utav den 32 båtar stora flotta gjorde samma misstag. Vi hade nu tappat lite distans i höjd till våra återkommande referensbåt, Aspect 40 ”Effect”. Efter första benets kryss var det en kort läns och vi knaprade sakta in på ledarbåtarna och fick lite kontakt. Därefter följde en lång kryss igen och vinden var stadigt runt 8 m/s. Vi hade kommit ikapp en annan Aspect 40 ”Perfect”, och vi kunde se hur de hade en hel del backvind i storen vilket är ett tecken på att de var lite överriggade, vi har som sagt inga problem med detta utan skotar vår fathead så hårt vi kan i centrum på båten!

Efter den långa kryssen var det sedan en ännu längre undanvind, hela vägen in till målgång i Sandhamn. Första delen av länsen låg vi och kämpade med M34 SCHKVAL men efter ett rundningsmärke så blev det brantare och de kunde inte längre bära sin gigantiska länsgennaker. Samma sak var det för Aspect 40 Effect. Båda båtarna satte istället någon typ av Code segel medan Arcona 430 Zelma och vi körde vidare med våra största undanvindssegel. Vi pumpade upp vår vattenballast och gasade så mycket vi vågade med loggen pendlande mellan 14 och 15 knop. Lagom till sista rundningsmärket var vi ikapp och förbi hela flottan inklusive Sindney 40 ”Cramo Sailteam” som legat i ledning hela racet. Nu blev det ännu brantare och vi var tvugna att ta ner vår gennaker. Det var också för mycket vind för vår plana Code 1 så vi avvaktade tills vi kom in i lite lä bakom sandhamnsön innan vi rullade ut den och några minuter senare skar vi linjen först av alla, Pac-Man tog därmed sin första spik! Ett stort ögonblick för oss och en bra uppladdning inför ÅF Offshore Race!

För dem som är lite mer seriösa ”race heads” så kördes det uteslutande banseglingar för ORCi och i entypsklasserna F18, J/80, Farr 30 och X-35. J/80 har jag ingen koll på men i Farr 30 klassen, som kommer köra VM i båstad senare i år, så var favorittippade Barking Mad från USA på plats och de tog också hem segern. Men skåningarna på Farrbar 2 var inte långt efter så det kan nog bli ett tajt VM!
I X-35 klassen var det återigen Team Matrisen som tog segern och sedan måste jag ju nämna att Hamnens egen Gustav Morin var trea i den spektakularä F18-klassen, starkt att knipa en pallplats!

Sandhamn_Open_Pac-Man_1

Foto: Sahra Lindgren

Sandhamn_Open_Pac-Man_2

Relaterade artiklar

Z30+

Z30+ – ny svensk racer med komfort som tillval

Arcona 345

Arcona 345 – första intrycken från testen

racing_bankappsegling_2019_Shorthanded_emelyHagenWilliwaw

Svenskar testar nya unika OS-klassen i helgen

batar_segelbatar_2019_J99_Ingang_J99

J/99 – full fart med liten besättning!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar