Påskledigheten – årets bästa tid att fånga fisk

Fredrik Beck

Fredrik puff

I år har våren verkligen kommit tidigt och som hav- och fiskegalning är det så klart precis så man vill ha det. Här kommer ett gäng smarta knep för att fånga vårfisken!

Nu står vi för andra året i rad inför en isfri påskledighet och vad passar sig då bättre än att ta en tur med båten. Och och varför inte prova fiskelyckan? Under tidig vår söker sig nämligen fisken in i de grunda vikarna för att äta upp sig samt för att lägga sin rom och träffar man rätt dagar så kan man få uppleva helt fantastiskt fiske.

Fiska när solen lyser
De flesta har säkert hört uttrycket att det är bäst att fiska när det regnar och att det knappt är värt att åka ut när det är sol. Denna myt kan vi nästan helt döda direkt. Visst stämmer det till en viss del då en vindstilla och solig sommar dag i Juli förmodligen inte kommer ge särskilt bra med fisk men under de kallare delarna av året så är det definitivt sol man vill ha.

Under våren är vattnet är kallt och solen behövs för att få upp vattentemperaturen. När solen gjort sitt kommer nämligen fisket ofta igång riktigt bra och det kan ibland nästa koka av aktiv fisk inne på grundområden där det är som varmast.

Så mitt tips till er om vi nu får en solig påskledighet är att putta i båten och ta er ut till någon närliggande grund vik. Fiska på mellan 0,5 till 2,5 meters djup och leta efter partier med växtlighet. Har man inget ekolod så brukar det gå lika bra visuellt.

Några fisketips i korthet:

– Havsöring, gädda och gös finns inne på grundområdena.

– Havsöring, leta efter “leopardfärgade” bottnar och längs med tångkanter. Det är viktigt att ha vassa krokar då havsöringens mun är väldigt hård. Samt att använda något litet blänkande skeddrag såsom Toby eller Vicke.

– Gädda – satsa på grunda vikar med vass och gärna lite grumligt vatten. Om det blåser brukar även klarvatten fungera bra. Långsamt invevade wobblers, taildrag eller jiggar med långa vevstopp under hemtagningen av draget är melodin.

– Gös – finns vid grynnor och stenpartier inne i grumliga vikar och grundflak. I ytterskärgården finns de knappt kvar men längst in i skärgården finns beståndet kvar i vissa områden. Jiggar på 5-6 cm som ni fiskar upp och ner längst med botten.

Mina favoritfärger på draag/beten på våren
Gädda – Röd/svart
Gös – Vit/röd eller Vit/Grön
Havsöring – Silver/Blå

Klassikern Toby är ett säkert kort för havsöring.

Nykomligen Pigshad har varit ypperlig på gäddfisket denna vår.

Skitfiske på er och hör av er om ni vill med ut på en dag!

Fredrik Bäck, Fiskeguide
www.trosafiskeguide.se
www.archipelagofishing.com

bloggare_gaddjagaren_Varfiske_2015_Fredrik_puff

Relaterade artiklar

Fusk_i_fisketavling

Fiskare får poliseskort efter upptäckt fusk under tävling

Fiske-i-Indonesien

Jorden-runt-seglarnas möte med Indonesiens sjövilda fiske

Fiskarnas_rike_pa_SVTPlay

Fiskarnas rike – hopp och förtvivlan om svenska vatten

Tralgränsen flyttar till 12 sjömil.

Trålgränsen flyttas – glädjande besked för sportfisket

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar