Vackra båtar och andra

Gustav Morin

Gustav Morin

Erling Matz seglar sin Swede 55 Elisa”Visst är det konstigt att människor uppskattar vackra båtar men köper fula.” Det skriver spjutbåtsfrälste Erling Matz. Här analyserar han den moderna båtmänniskan och undrar om folk tappat känslan för form.

 Han står på andra sidan hamnbassängen och plockar fram kameran. Jag sitter i sittbrunn och äter biff med lök. Vet inte riktigt vad som är bäst: Tugga. Titta. Le.

Nej, det är inte mig han är intresserad av utan båten. Lång, smal och röd. Ett tjuvlarm hoppar igång. Han fortsätter plåta. Vinden är frisk. Bramsegelkultje, sa man förr. Kanske 12 meter per sekund. Troligen är det vinden som satt igång tjuvlarmet. Båten verkar dyr och ägaren med fru är väl uppe och petar i sig en entrecote och något dyrt vin?

DGGGD är tonerna i tjuvlarmet.

Fotomannen verkar nöjd. Säkert lägger han ut bilderna på sin blogg. Och skriver: ”Jag var nere i hamnen vid 18-tiden. Titta vilken läcker båt som låg där. ” Och på bilden, alltså min båt, inte tjuvlarmmannens 8 miljoners. Och några miljarder människor jorden runt kan titta på mig när jag äter biff med lök – och på båten.

Visst är det konstigt att människor uppskattar vackra båtar men köper fula.I varje hamn där vi lägger till kommer människor fram och säger: ”Vilken vacker och slank båt. Hur gammal är den? Finns det många?”Fantastiskt roligt naturligtvis. ”Tackar”, säger jag och berättar. Byggd 1976.

Swede 55 broschyr från 1976

Men det blev för mycket plast och för lite utrymme. Man bygger inte sådana här båtar längre. Kanske tar vi också fram broschyren från -76 och visar: ”A new, very fast one- design class yacht. ” En lite amatörmässig broschyr på stapplig skolsvenska och typiskt svenskt båtsjuttiotal.

Och frågar sen: ”Och vad har du för båt?”
”En Sun Odysse 505.”
”Lite kort kanske”, säger jag.
”Ja, men salongen har en fantastisk volym”, berättar då ägaren stolt. ”Och vi har fyra toaletter. Alla med dusch.”

Den förträfflige Per Wermelin, Sveriges kanske skickligaste båtrenoverare, sa till mig en gång för länge sedan: 

”När du har förtöjt ska du ta en liten promenad och sen vända dig om och titta på din båt. Kan du då tänka: Vilken vacker båt jag har. Då har du valt rätt!”
Men – kanske säger Sun Odysse mannen just så när han tittar på sin båt. ”Vilket språng. Vilken harmonisk rigg. Vilken läcker bred häck. Och två stora rattar.”

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.