Kulturvåg längs Göta kanal

Redaktionen

Redaktionen

Folkvimmel vid Göta kanal Foto: Göta Kanalbolaget

Måndagen den 2 maj 2011 öppnar Göta kanal för säsongen och i år står kulturen i centrum. Satsningen, som fått namnet ”Göta kanal – Sveriges längsta kulturvåg”, ska lyfta fram all slags kultur längs med kanalen, från veteranbilar till rockkonserter.

 

Allsång, konstutställningar, historiska vandringar, barnaktiviteter med sång och dans, musikaler, foto, film, industrimuseum… Listan på de kulturella aktiviteterna längs Göta kanal i sommar kan göras lång. Kulturvågen pågår både 2011 och 2012 och årets topp nås den 1-7 augusti då extra mycket händer.

– Det händer så fantastiskt mycket längs med kanalen, men det kan vara svårt för besökarna att få information om allt. Nu ska allt samlas på hemsidan kulturvag.se och förhoppningen är förstås att det här ska leda fram till ett ännu mer blomstrande kulturliv i framtiden, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

På sommarens program står Evert Taube-kryssning på M/S Diana, kör- och visfestival i den stenbelagda torrdockan i Sjötorp, teater vid Bergs slussar, guidade turer på cykel längs kanalen, guidad kulturpaddling i träkanoter och mycket annat.

Bergs slussar

Men först ska kanalen öppnas och invigningen äger rum måndagen den 2 maj klockan 09.00 i Mem, öster om Söderköping, vid kanalens inlopp från Östersjön.

Till säsongen 2011 har Sjöfartsverket givit ut ett nytt båtsportkort Göta kanal, som täcker hela resan från kust till kust. Priset för att gå kanalen är i år 5 900 kronor för en båt mellan 9 och 12 meter. I avgiften ingår bland annat kanalbolagets 21 gästhamnar.

Till årets säsong har det bland annat byggts ett servicehus vid populära Bergs slussar och gästhamnens brygga i Norsholm har förlängts med 80 meter.

Läs mer om Göta kanals kulturvåg.

Fakta Göta kanal:

Göta kanal har utsetts till årtusendets svenska byggnadsverk och är ett av de största besöksmålen i Sverige

Kanalen är 2011 öppen mellan den 2 maj och den 2 oktober.

Varje år går cirka 3 000 fritidsbåtar genom kanalen och området besöks av 3 miljoner människor.

Kanalen byggdes mellan 1810 och 1832. Total längd är 190 kilometer, 87 kilometer grävdes för hand av 58 000 svenska soldater.

Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har 58 slussar.

Läs mer om Göta kanal.

 

Folkvimmel vid Göta kanal Foto: Göta Kanalbolaget

Relaterade artiklar

Haverud_sluss_01

Rymde M/S Storholmen från Dalsland till Suez?

nyheter_2018_MuseihusetGarIGraven_Ingang_MuseihusetIngang

Museihuset går i graven

Spektakulart_2017_KanalRace_Ingang_Kanalrace

Galningar klättrar uppför Göta kanal!

nyheter_2016_Gota_kanal_Gota_kanal

Göta kanal töms på vatten

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar