Kustbevakningen inför fler nykterhetskontroller

Gustav Morin

Gustav Morin

KBV speedboatNu lägger Kustbevakningen extra fokus på  nykterhets- och fartkontroller över hela landet. Här är listan på var de kommer att lura i vassen. 

Kustbevakningen lägger nu extra fokus på sjösäkerhet genom nykterhets- och fartkontroller över hela landet. Syftet är att öka kunskapen om de regler som gäller till sjöss och att ge allmänheten möjlighet att möta Kustbevakningens medarbetare.

Med sommarmånadernas fritidsbåtstrafik ökar också Kustbevakningens övervakning längs kust och skärgård. Till den 24 juli lägger Kustbevakningen extra fokus på sjösäkerhet genom förannonserade nykterhets- och fartkontroller från Strömstad i sydväst till Luleå i nordost.

Förebyggande verkan
En av Kustbevakningens många uppgifter är att arbeta för ökad säkerhet till sjöss.

– Vår verksamhet ska minska antalet olyckor och skapa en trygg miljö för alla som är till sjöss. Av erfarenhet vet vi att fart- och nykterhetskontroller har en hög förebyggande effekt som i sin tur skapar förutsättningar för just ökad sjösäkerhet, skriver de i ett pressmeddelande. 

Sjöfylleriet minskar
Sedan lagändringen om en nedre promillegräns infördes 2010 hävdar Kustbevakningen att antalet personer som misstänks för sjöfylleri har minskat.

– Under 2010 rapporterades cirka nio procent av dem som kontrollerades medan det under 2015 har sjunkit till cirka 3,5 procent, vilket innebär mer än en halvering. En slutsats vi kan dra av det är att det alltjämt pågår en beteendeförändring där personer i allt högre grad har en nykter båtförare med sig.

Overvakning KBV IMG 0160 1Här kommer Kustbevakningen att öka sina insatser
Ks Strömstad
Ks Lysekil      
Ks Göteborg 
Ks Höllviken 
Ks Karlskrona                     
Ks Oskarshamn
Ks Västervik
Ks Oxelösund
Ks Södertälje
KS Djurö/Citygruppen Sthlm
Ks Vaxholm
Ks Gävle
Ks Umeå
Ks Luleå

Foto: KBV.

nyheter_2016_KBV__KBV_speedboat

Relaterade artiklar

KBV

”Kaos i fritidsbåtstrafiken”

Sjopolisen 1

Sjöpolisen – det här irriterar de sig på!

Tullverket cigarettsmuggling

Familjebåtar storsmugglar cigaretter på Östersjön

nyheter_2019_KBV_nykterhetskontroll_KBV_nykterhetskontroller

Resultatet av riktade nykterhetskontroller

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar