”Alla vill kunna ta ett glas”

Redaktionen

Redaktionen

”Ny lag om sjöfylleriet inte helt enkel””Det är få som tycker att folk ska få vara fulla på sjön, men alla vill kunna dricka lite vin eller öl till grillningen i skärgården.”
Katarina Brännström, riksdagsledamot för moderaterna, sitter i civilutskottet som behandlar den nya lagen som ska träda i kraft den 1 juli nästa år.

I 10-15 år har det diskuterats som en ny lag för att stävja drickandet och olyckorna på sjön. Nu har regeringen lovat komma med en ny lag till nästa sommar. Det är i mitt utskott, civilutskottet, som förslaget ska behandlas, när proppen kommer. Målet är en ny lag 1 juli 2010.

I våra grannländer är promillegränsen 5%o, men i Sverige vill de flesta se samma regler som när vi kör bil, alltså 2%o. Bara detta kan ställa till problem vid sjöfylleri i exempelvis öresund, där ingen riktigt vet var nationsgränsen går. Ska alla båtar omfattas, även roddbåtar och segelbåtar? Eller ska lagen inriktas på de båtar som kan köras snabbt? Frågan är inte helt enkel.

Vi vet att det varje år sker olyckor med snabba båtar i skärgården som körs av onyktra, oftast unga män. Särskilt kring Stockholm och populära båtställen är detta ett problem. Men de allra flesta är skötsamma och försiktiga. Som seglare i östersjön på sommaren, vet jag att det då och då inträffar att man måste förtöja om sin båt på grund ändrad vind, eller man behöver ta sig i land då dåligt väder väntas. Att aldrig kunna dricka ett par öl eller vin till maten, när man är ute i skärgården är inte heller rimligt.

Dessutom kommer det att var mycket svårt att kontrollera nykterheten på de allra flesta ställen utefter våra kuster. Det finns helt enkelt inte sjöpoliser i tillräcklig mängd och kustbevakningen har heller inte resurser. Redan idag finns en lag som gäller men som inte är så konkret i sina krav. Men som vanligt är jag säker på att regeringen kommer att ”sätta en ny lag i sjön”(!) som kan accepteras av de flesta.

Katarina Brännströms blogg.

 
”Ny lag om sjöfylleriet inte helt enkel”

Relaterade artiklar

Bild 2021-04-12 kl. 15.21

Svenska företag med och betalar Suez-haveriet

Runt Afrikas kust

1 000 sjömil i kajak runt Afrikas kust

DSC04096.JPG

Kaptenslös båt redan i drift

waveflyer

Waveflyer – vattenskoter med bärplan

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar