Du är här:Hem Artiklar Långfärd Intervju med historiska svenska ensamseglaren

Intervju med historiska svenska ensamseglaren

Anders Eriksson nonstop runt jordenAnders Eriksson har just avslutat sin historiska bedrift – att som första svenska segla ensam non-stop runt jorden. Här berättar han om sin upplevelse. 

– Jag tog semester från mänskligheten med allt vad det innebär av att leva efter klockan och anpassa sig till andra och bedöma och bli bedömd i allt. Så säger Anders Eriksson i en intervju med Sveriges Radio ett par veckor efter att han landat med sin båt Malala hemma i Ljungskile.

Han konstaterar att det är enklare att lämna land och ge sig ut på havet än att anpassa sig till landlivet efter en lång seglats.

En av de mest slående skillnaderna är behållningen av att ha mycket tid och hur lite en människa faktiskt behöver för att kunna leva. Vattenförbrukningen är ett exempel.

– Jag hade vant mig vid att att bara ha två liter vatten per dygn att förbruka. Första gången jag ställde mig i duschen när jag kom iland gjorde jag av med vatten som räckt i flera veckor.

Anders levde främst av konserver och luft- och frystorkad mat. Men landade det en flygfisk på däck så såg han till att den blev middag.

Läs mer om resan här.

Foto: Anders Eriksson, Sailing Malala

Publicerades: 2019-06-14

Skriv ut