Listan – populäraste båtarna på Blocket

Gustav Morin

SnipaEn ny undersökning visar att de flesta som suktar efter en båt är på jakt efter avkoppling. Och den mest populära båttypen talar samma språk.

Enklaste sättet att ställa om båtflottan till eldrift är att man byter båttyp – men framförallt beteende. Planande motorbåtar kräver för mycket energi för att det ska vara kostnadsmässigt rimligt att driva dem med batterier och eftersom det knappast haglar av bärplansbåtar så är lösningen att sänka farten och satsa på något i stil med en snipa.

Kanske är det inte helt orimligt att båtvärlden nu kan gå åt det hållet. Iallafall inte om man ska tro statistiken från Blocket som för andra året i rad visar att majoriteten köper båt för att koppla av och den mest sökta båttypen är en Snipa.

Se video när Hamnen.se testar en eldriven snipa.

Pressrelease från Blocket:

“Många svenskar funderar på att köpa en båt de närmaste åren. I Blockets undersökning genomförd av Yougov framgår det att var femte svensk (18 %) är intresserad av att bli båtägare innan sommaren 2022.

När beslutet om att skaffa båt väl har tagits tror de flesta potentiella eller nuvarande båtägarna (18 %) att de skulle behöva leta i en månad innan köpet är genomfört.

Se också:
Ungdomar renoverade träsnipa till toppskick!
Träsnipan Ulven god för 40 knop med 320 hk!

– Utbudet av båtar på begagnatmarknaden är stort och just nu säljs i snitt 62 procent av alla annonserade båtar inom loppet av en vecka. Med andra ord är det en perfekt tid för den som säljer att lägga upp en annons, och som köpare bör man vara på hugget, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

På frågan hur gammal båt de skulle kunna tänka sig att köpa svarar de flesta potentiella och nuvarande båtägare (24 %) att åldern på båten inte spelar någon roll följt av 20 procent som anger att båten de köper får vara max 6-10 år gammal. Endast 2 procent anger att de inte skulle kunna tänka sig att köpa en gammal eller begagnat båt.

Idag har 21 procent av svenskarna något slags vattenburet fordon (båt, kanot, vattenskoter) och ägarna har i genomsnitt 15 års erfarenhet. När de får ange anledningen till varför de äger en båt svarar varannan (52 %) att det är för att få avkoppling, följt av för nöjets skull (41 %) och för fiskets skull (40 %).

Mest sökt i båtkategorin
1 Snipa
2 Buster
3 Nimbus
4 Styrpulpet
5 Flipper
6 Segelbåt
7 Yamarin
8 Ryds
9 Uttern
10 Motorseglare

5 främsta anledningarna till att äga en båt, enligt nuvarande båtägare
1 För avkoppling, 52%
2 För skojs skull, 41%
3 För fiskets skull, 40%
4 För kvalitetstid med familj/vänner, 39%
5 För vattenlek, 13%

Läs också
Hetaste begagnade båtarna 2018
Snipan är Sveriges populäraste båt 2018!

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5–10 april har sammanlagt 2209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.”

nyheter_2019_Snipa_på_Blocket_Snipa

Relaterade artiklar

Test_Bella_Zero_6.1

Bella Zero 6.1 – första intrycken från testen

BlocketRekord

Rekordstort köpsug efter båt!

Snipa renovering

Renovering – magisk förvandling av övergiven träsnipa

Tre familjer, tre motorbåtar och ett mål.

Ökat båtintresse här för att stanna – tror svenskarna

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar