Monsterjakt får innovationpris

Gustav Morin

Gustav Morin

En motordriven trimaran på 42 meter och rekordlåg bränsleförbrukning. Låter det häpnadsväckande? Jakten Adastra kammade nyligen hem priset ”Världens mest innovativa jakt”.

Efter nära fem år av utveckling, byggande och noggranna tester sjösattes Adastra i Hong-Kong förra året. En ny typ av jakt som marknaden sällan skådat. Nyligen utsågs båten till ”Världens mest innovativa jakt” vid tävlingen ”World Superyacht Awards 2013 ”.

Det är inte bara designen som är slående, utan även bränsleförbrukningen. Vid normal last (20 ton bränsle) stannar förbrukningen på bara 25 liter per timme vid 10,5 knops fart. Pressar man upp båten till 17 knop, vilket kanske är en bättre cruisingfart för långa färder, ökar förbrukningen dock rejält och räckvidden förkortas markant. Även om man fortfarande utan problem kan korsa Atlanten. Med tankarna fyllda till bredden kan man åka 4 000 sjömil i den farten.

Däck och överbyggnad har tillverkats av kolfiber, för att hålla vikten nere och designen består av strömlinjeformade drag för att minska såväl luftmotstånd som vattenmotstånd. Enligt tillverkaren har noga tester genomförts för att minska luftmotståndet.

Invändigt är designen även slående speciell, med en öppen planlösning, och ett panoramafönster som gör att alla i salongen kan njuta av resan.

//Carl Lundborg

FAKTA ADASTRIA:
Längd: 42,5 meter
Bredd: 16 meter
Vikt: 49 ton
Maxfart: 22,5 knop
Passagerare: 9 st
Besättning: 6 st
Motorer: 1 st á 1150 hästkrafter, 2 st á 110 hästkrafter
Mer info om Adastra

http://www.youtube.com/watch?v=wXXwNhXKrMI En video från byggprocessen av den extrema trimaranen.

batar_Lyxyachter_Adastra_trimaran_Bildspel_Bildspel_intro_adastra5

Relaterade artiklar

Jon Olsson på djupt vatten!

Extremskidåkaren Jon Olsson på djupt vatten!

Vanquish

Vanqraft VQ16 – lösningen på lyxproblemet!

batar_segelbatar_2019_Diam_24_foiling_Diam_24_Macif

Francois Gabarts extrema testplattform säljes!

nyheter_2018_AAFTrimmis_Ingang_TrimmmmmisIngang

Trimaran slog runt i stökigt ÅF Offshore Race

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar