Glider SS18 – otyglat frosseri i fri fantasi

Glider SS18 – otyglat frosseri i fri fantasi

Redaktionen

Ett skämt? Nej Glider SS18 är redan verklighet, har provkörts och premiärvisas på London On-Water Boat and Yacht Show i nästa vecka.

Viljan att bygga extrema flytetyg är stor i båtvärlden. Men när det gäller de riktigt extrema konstruktionerna så blir det sällan mer än en ritning. Eller på sin höjd ett oräkneligt antal sprängskisser och renderingar med objektet i alla möjliga vinklar.

När det gäller Glider SS18 har man dock kommit så långt att den är färdig att ställas ut på London On-Water Boat and Yacht Show den 4-7 maj.

Enligt uppgift har den tagit åtta år att utveckla och nu låter varvet meddela att den är fantastiskt lättdriven. Något som är lätt att förstå med tanke på skrovformen och med vetskapen att den är byggd i kolfiber.

Vidare utlovas oslagbar stabilitet, fantastiska sjöegenskaper och komfortabel färd i alla förhållanden. Det må också vara.

Men det sista – att den ska vara väldigt lätt att manövrera väntar vi med att skriva under på tills vi har provat svängradien i Sveriges trånga skärgårdar. Att fånga en boj, springa iland med en tamp eller att hänga ut fendrar är nog heller inte alldeles lätt.

Läs också:
Rekord över Atlanten med katamaran som går genom vågorna!

Glider SS18 skräddarsys efter beställarens önskemål men bjuder i grunden en förarplats och därtill fem passagerarplatser. Om man även vill ha övernattningsmöjlighet eller annan komfort för priset av en miljon pund så får man leta vidare.

Toppfarten lär vara över 56 knop med 4 x Yamaha vattenjet (4 x 270 hk). Tycker man inte att det räcker så får man satsa på Glider HS18 istället som förutom ovanstående motormontage också har två turbinmotorer att trycka på litet extra med.

Då får man åka i över 96 knop.

Glider SS18/HS18  
Längd: 18,00 m
Bredd: 5,30 m
Motor SS18: 4 x Yamaha vattenjet (4 x 270 hk)
Motor HS18: 4 x Yamaha vattenjet (4 x 270 hk) + 2 x turbinmotor
Toppfart SS18: +56 knop
Toppfart HS18: +96 knop
Antal personer: 5
Pris: ca 1 000 000 pund
Mer info: www.glideryachts.com

Redaktionen

batar_Lyxyachter_2016_SS18_Ingang_SS18Ingang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Sunreef-80-Eco-Power

Solcellsdriven lyxjakt med obegränsad räckvidd

A40_Dual_Grey

Archipelago 40: En motorkatamaran för den kräsne äventyraren

Baltic_111_Raven

Baltic 111 Raven – här testas den extrema kolfibercruisern

Elbat-som-drivs-av-solceller

Båtsemester – 10 dygn och 224 sjömil på bara solkraft