Häpnadsväckande innovation – superjakternas tenderförvar

Häpnadsväckande innovation – superjakternas tenderförvar

Lyxjakt-dinge-forvar
Smarta – men dyra – förvaringslösningar på lyxjakter!

Dekadens och lyx i överflöd. När pengar bara är ett materiellt ting behöver man sällan bli förbannad på halvtaskiga dävertar eller ens bli speciellt svettig när det är dags att lasta dingen. Vi har hittat ett antal innovativa men ack så kostsamma lösningar på ett av många båtbestyr.

Att kalla en tiometers styrpulpetsbåt med hundratals hästar hängandes på akterspegel för en dinge kanske inte känns rättvist. Det är sannolikt därför ordet tender eller tenderbåt används oftare. Men även dessa behöver förvaras någonstans under gång och det är sällan ett alternativt att med hjälp av en dävert hissa upp en båt av sådan storlek på badplattformen.

Vi har– lyxproblem i all ära – hittat ett gäng såväl innovativa som kostsamma lösningar de allra mest vräkiga lyxjakter använder sig av. Kanske finns det möjlighet att inspireras, men troligtvis inte.

Lady Fleur – en katamaran?

Lady Fleur-dinge-losning-tender
Lady Fleur byggdes 2022 av X-Treme Yachts i Nederländerna och har blivit varvets flaggskepp.

Lady Fleur från varvet X-treme Yachts har en lösning som vid första anblick inte ser särskilt spektakulär ut. Men mycket jobb ligger bakom. För att kunna ha tendern bak i aktern utan att göra avkall på badplattformen designades lyxjakten, som vanligtvis är en enskrovsbåt, på ett sådant sätt att aktern öppnas upp och bärs upp av två skrov. Mellan dessa körs tendern in för att sedan hissas upp. När systemet visades upp för första gången under Cannes Yachting Festival orsakade spektaklet trafikstockning i hamnen.

Octopus – en flytande torrdocka

Octopus-dinge-losning-tender
Lürssenbyggda Octopus är i en klass för sig själv.

Lyxjakten Octopus är byggd för att upptäcka haven. Men det är inte många vikar en 126 meter lång lyxjakt kommer in i. Därför har det Lürssenbyggda skeppet designats med just det i åtanke. Tillvägagångssättet är dock speciellt. Som huvudsaklig tender har Octopus en 18 meter lång Delta 54 som, trots att den är helt byggd i kolfiber, är för stor för att ha hängandes på akterspegeln. Istället har jakten en inbyggd torrdocka där tendern lätt kan köra in innan vattnet töms och färden går vidare.

Panam – som hämtad ur en Bondfilm

Panam-dinge-tender-losning
Likheterna till en lyxjakt i James Bond-serien är slående hos Panam.

Lösningen på den Bagliettodesignade jakten Panam från 2021 är som hämtad ur en James Bond-film. Storleken må inte riktigt mäta sig med de tidigare nämnda jakterna men ändå är innovationen kring dingeförvaring likväl imponerande. På styrbordsidan direkt akter om omtorrummet fälls en lucka upp ur fribordet. I detta vattentäta utrymme glider den 5,5 meter långa RIB:en lätt in i en vagga med hjälp av en vinsch.

Läs även:
Marknadens dyraste lyxjakt – till salu för 4,2 miljarder
Glöm de osmakliga schabraken – köp en klassisk lyxjakt
Delta 88 – unik chans att köpa svenska lyxjakten

Lyxjakt-dinge-forvar

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Varldens_Storsta_lyxjakter

Topplistan – världens största och dyraste lyxjakter

Candelas-nya-elbåt-som-taxibåt

Candela P-8 Voyager – foilande eldriven taxibåt

Windy_60_SRL_lyxig_tender

Windy 60 SRL – svensk jolle för 25 miljoner!

LyxjaktIngang

Perfekt läge att sälja din begagnade lyxjakt!