Jeanneau 64 – ny fransk storsatsning

Jeanneau 64 – ny fransk storsatsning

Redaktionen

Sober, rymlig, finessrik och fransk. Det är fyra adjektiv som väl beskriver denna nya 64-fotare som visar att Jeanneau inte tänker bromsa sig ur lågkonjunkturen i båtbranschen.

Tvärt om har man tagit ifrån tårna och engagerat både Andrew Winch och den minst lika namnkunniga designern Philippe Briand. De har designat flera av världens mest spektakulära superyachter.

Nu har de båda samarbetat med att ta fram Jeanneau 64 som framför allt utmärker sig genom att vara särdeles rymlig och bekväm. Men utan att det för den skull pruta på seglingsegenskaperna.


Designen är strikt och tidlös med moderna chines som stabiliserar och skapar litet extra invändig rymd. Som beställare har man många valmöjligheter när det gäller träslag i inredningen, antal hytter/kojer, segelställ och sittbrunnslayout. Båten kan fås med en familjevänlig stängd akter eller med en öppen och racinginspirerad dito. Alla hytter har egna toalettutrymmen med duschkabiner.


Oavsett vilket så är högsta möjliga komfort ett återkommande tema. Fattas bara i en båt för en bra bit över en miljon euro.

Knappsegling
Komforten är optimerad i allt från segelhantering (det är så kallad knappsegling som gäller med elhydraulik i allt som kan kräva minsta muskelkraft) till boende och social samvaro. Extra krut har också lagts på utrymmen som salong, sovhytter och sittbrunn samt kök. Och tycker man ändå inte att det invändiga köket räcker till så kan båten beställas med ett extra pentry i sittbrunnen med grill, diskho och kylskåp. Till skillnad från köket under däck så saknar det utvändiga dock mikrovågsugn och diskmaskin.


En väl så spektakulär detalj är garaget i akterspegeln som rymmer en jolle, förslagsvis en liten RIB-båt, för snabba transporter till land om man har förtöjt på svaj. Naturligtvis finns det en elhydraulisk hissanordning även här för bekvämlighetens skull när jollen ska sjö- eller torrsättas.

Färdig hösten 2014
Än dröjer det dock innan Jeanneau 64 kommer ut på marknaden. Först ska alla inblandade leverantörer testsegla och säkerställa att motor, stående– och löpandede rigg, segel och all annan teknik fungerar perfekt. Sedan blir det premiärvisning på båtmässan i Cannes den 9–14 september 2014.

Teknisk fakta Jeanneau 64:
Längd ö a: 20,10 m
Längd v l: 18,00 m
Bredd: 5,40 m
Vikt ca: 31 000 kg
Djup: 2,95/2,20 m (beroende på kölval)
Motor: 180 hk
Hytter: 3, 4, 5 eller 6
Kojer: 6, 8, eller 10 + 2
Bränsle: 825 l
Vatten: 1 000 l
Segelyta (rullsegel): 170 kvm
Segelyta (standard): 211,7 kvm
Design: Philippe Briand Design och Andrew Winch Design
Pris: från 1 062 000 Euro
Mer info: www.navigareyachts.com

Redaktionen

batar_segelbatar_2013_Jeanneau_64_Puff_Jeanneau_puff

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Baltic-111-Raven-inledning

Baltic 111 Raven – foilande superjakten nu levererad

Vripack_Rock_XWide_inledning

Ny lyxjakt – varför bygga längre när man kan bygga bredare?

Avanguardia_inledningsbild

Svanformad superjakt för en halv miljard dollar

sparta-heesen-oligark

Ryska oligarken säljer oanvänd lyxjakt – för 1,2 miljarder