Jeanneau Prestige 720 – fransk ”lågprislyx”

Gustav Morin

Gustav Morin

Jeanneau Prestige 720 Franska storvarvet Jeanneau ska gasa sig ur blybadet. Med nya 72-fotaren i Prestigeserien tar de upp kampen mot bland andra Princess.
– Båtar över 50 fot lönar sig bäst, säger svenska agenten.

Italienska och brittiska varv har länge huserat på toppen av gräddhyllan i motoryachtsegmentet. Nu ska franska Jeanneau utmana dem på allvar.

Italienska Riva och Azimut är de riktiga lyxlirarna men att köpa en sådan är nog att skjuta över målet om man bara vill imponera på gemene man i hamnarna. Då är det storleken som räknas. Märke och materialval är sekundärt. Kanske är det också därför Nord West gick i stöpet. Yngre personer ser inte anledningen till att lägga två miljoner extra och ta steget från Bavaria till Nord West, så länge de är störst i hamnen är de nöjda. 

Varvets lyxmärke
Prestige är Jeanneaus lyxmärke och även om inga priser publicerats ännu kommer den troligen främst att konkurrera mot Princess Yachts. Den blir det billigare valet men förmodligen också det som ger mest för pengarna.


Hur vågar varvet att satsa på båtar i det här segmentet?
– Det är båtar över 50-fot som är mest lönsamma i nuläget. Jeanneau levererar en Prestige dagligen och man har sålt över 200 stycken Prestige 500 på 2,5 år, säger John Leonard som är svensk generalagent för märket.
 
– Jag stod häromdagen i produktionshallen och såg ut över 67 stora Prestigebåtar som redan är sålda och nu är under produktion. ”Vadå kris?” var känslan jag fick. Ett glädjeämne är också att många av båtarna exporteras till USA. 
 
Prestige-serien består av 13 modeller från 35 till 72 fot och man kan välja mellan Express och flybridge. 

Som en privat ö

Jeanneau beskriver själva den nya 72-fotaren som en oas av frihet, en privat ö med en enorm badplattform, luftigt inre och enorm flybridge. Något som skiljer Prestige en aning från mängden är de långa obrutna rutorna som sträcker sig längs hela överbyggnaden och längs mitten av skrovet. Det skapar såklart ett rejält ljusinsläpp. Även om båtarna är tänkta att produceras i för båttypen relativt stora volymer, ska köparna ha en hel del att säga till om när det kommer till att styla interiören efter egen smak.


Även om pressreleasen säger att konstruktörerna lagt ner massor av tid på tanktester för att skapa ett så effektivt skrov som möjligt, så behövs det fortfarande minst 1 600 hästkrafter för att knuffa upp fartyget i planing. Kanske hade det varit smartare att bygga ett icke planande skrov och istället för att lägga pengar på stora motorer, högpresterande propellrar och hutlösa mängder bränsle, spendera dem på att skapa ett än lyxigare utförande. Båtar av den här typen ligger ändå mest i hamn. Det är ju där man kan imponera på flest.


Fotnot: Jeanneau ingår in Benetau Group som står bakom ett antal märken. Det lyxigaste är Monte Carlo Yachts som spelar i några ligor över Prestige.


Data Jeanneau 720 Prestige:
Längd: 21,99 m 
Bredd:  5,60 m 
Längd vattenlinje: 18,40 m 
Djup (fullastad: 1,55 m 
Vikt: 41 ton (tom)
Motor: 2x MAN 800 hk/ 1000 hk/ 1200 hk
Cruisingfart: 24 knop 
Maxfart: 28 knop 
Designer : GARRONI DESIGN 
Hull design : J&J design

batar_motorbatar_2013_Jeanneau_720_Bildspel_luxury-yachts-yachts_division_136446147542ext_gallery

Relaterade artiklar

Princess 65

Erika sålde allt och flyttade ombord på en Princess 65

voyage photography

Galeon 410 HTC – fortsätter att vika ut sig!

Princess 45 5

Princess F45 – fyra nya friska grepp!

Reportage_2019_Riva_i_garaget_Riva

Bengt bygger en Riva i garaget – lägesrapport

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar