Lista: De största lyxjakterna som konstrueras just nu

Lista: De största lyxjakterna som konstrueras just nu

Elias Johansson Rimsby

JAG_superjaktBåtvärlden begåvas ständigt med nya och svindlande lyxiga superjakter. Hamnen spanar in listan med världens 19 största och mest spektakulära flytetygen som växer fram just nu.

Hör till dem som nyligen har beställt en ny superjakt på över 100 meter? Då finns den säkerligen med på listan över världens 19 största fartyg som är under konstruktion just nu. En lista som Boat International har satt ihop med den äran. Och som vi tar en titt på här och nu.

Pooler och kristallkronor

Det gäller alltså flytetyg där samtalet mellan varv och beställare kretsar kring pooler, jacuzzis, kristallkronor, hemmabiografer, barer, tenderbåtar, och sviter med balkonger. Och vint så mycket om huruvida förtöjningspaket och dynor i sittbrunnen ingår eller ej.

Högst upp i listan hittar vi fyra prestigebyggen från Lürssen, en väl etablerad tillverkare yxyachter och länge har visat vad det går för. Inte minst med Paul Allens Octopus och Larry Ellisons Rising Sun.

Det som Lürssen nu har på gång är sålunda i tur och ordning:

Luminance (145 meter)

Utmärker sig framför allt med sin exteriör i mörkblått och silver och kan skryta med dubbla helikopterplattor en infinity pool samt en interiör som ska vara häpnadsväckande även i de kräsnaste av kretsar. Luminance har redan hunnit med sin första testtur. Se videon med den första testen nedan.

Alibaba (142 meter)

Omges av stort hemlighetsmakeri men ska enligt uppgift byggas i två halvor.

Alibaba
Den 142 meter långa superjakten Alibaba byggs i två halvor.

Deep Blue och JAG (130 respektive 122 meter)

Ytterligare två byggen i Lürssen regi där informationen om den förstnämnda är ytterst knapphändig. Om JAG vet vi dock att den är beställd av en trogen kund som ny återvänder för tredje gången. Utmärkande är en mycket futuristisk design och ett ovanligt spetsigt förskepp. Hon har kapacitet för 20 gäster i 11 hytter samt sovplatser för ett 40-tal besättningsmedlemmar.

“Deep Blue” och “JAG” placerar sig som trea respektive fyra på listan över världens störta superjakter som är under konstruktion just nu. Foto Philipp Gonschorek och Tom van Oossanen.

Futtiga Feadship

Så fortsätter Boat Internationals lista med superjakter under konstruktion ända ner till i sammanhanget futtiga Feadship på 19:e plats. Ett bygge som ska ha påbörjats i början av 2023 och som, om det går som man hoppas och tror, avslutas våren 2025.

Elias Johansson Rimsby

JAG_superjakt

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Avanguardia_inledningsbild

Svanformad superjakt för en halv miljard dollar

Feadship-w-raddning-man-malaga-strandad

Man drev runt till havs i fem dygn – räddades av lyxjakt

decadence-andywaugh-andy-waugh

Decadence – den kanske mest obskyra superjakten hittills

Bezos_premiartur_sperjakt

Bezos friade under premiärturen med nya miljardjakten