Lyxjakt för 2 miljarder

Lyxjakt för 2 miljarder

Gustav Morin

En av världens största och dyraste motorjakter är till salu. Den mäter 88,5 meter, har bio, spa och en bur för reptiler. Grundpriset ligger på cirka två miljarder kronor.

Yachten Nirvana stod klar för bara ett år sedan och visades för första gången på Monaco Yacht Show i september i fjol. Det är få liknande skapelser som kunnat begära högre pris än vad denna nu är till salu för.

Grundtemat för bygget är förmodligen att det inte ska gå nöd på varken ägare eller gäster. För ändamålet finns sex däck som rymmer alltifrån 3d-bio, garage för tio vattenskotrar, två tenderbåtar och en helikopter. Det finns säkerligen också plats för någon enstaka superbil.

Pool verkar det finnas på i princip varenda våning, den största är en 7,5 meter lång oval variant med 1,4 meters djup. Att få sig ett motionspass i en så liten pöl är ju knappast värdigt en ägare av den här kalibern. Ett vattejetaggregat ser därför till att motståndet blir lagom så att man kan simma oändligt långt utan att någonsin behöva vända.

Silverhiss
Det finns fyra “VIP hytter” och två “vanliga”. Totalt ska jakten kunna husera tolv kräsna gäster. Finast av alla är ägarens “hytt” som kanske bättre beskrivs som en våning. Den tar upp mer än halva det översta däcket och enklaste vägen dit är med en silverpläterad hiss.

– Det råder inga tvivel om att det här är den mest imponerande jakten till salu i världen just nu, säger en säljare på lyxjaktmäklarfirman Edminston.

Varenda liten detalj är ambitiöst designad och genomtänkt av australienska designern Sam Sorgiovanni och jakten har byggts av sydafrikanska varvet Oceanco.

Räckte detta för att väcka köplusten? Ett dilemma att ta med i beräkningen är dock att alla lyxjaktstintresserade miljardärer sägs ha kärat ner sig så pass i Nirvana att det enligt DailyMail har utbrutit ett budgivningskrig.

Fem miljoner att tanka
Något ytterligare som kanske kan läggas på minusfronten är att det med dagens sjömackspris går på cirka fem miljoner att fylla tankarna till bredden. Fartyget drivs av dubbla MTU-motorer på 4 830 hk vardera och toppfarten är 20 knop. Marschfarten ligger på 14 knop och då blir räckvidden 5 000 sjömil.

Gustav Morin

batar_Lyxyachter_Nirvana_bildspel_article-2380733-1B0BCA20000005DC-775_964x639-2

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Spirit-yachts-74dh-klassiker-modern-trabat-

Prisade Spirit Yachts – klassisk design i modern tappning

Alhambra-lyxjakt-feadship-sorsaljning-till-salu-ikon

Glöm de omsakliga schabraken – köp en klassisk lyxjakt

alisman-elektrifiering-elektriskdrivlina-klassiker-torqueedo3

Klassiska segelyachten elektrifieras för framtiden

ChristinaO-triangleofsadness-superyacht-lyxyacht3

Christina O – kändisyachten från vita duken