Broadblue Rapier 550 – trivsam lyx på två skrov

Broadblue Rapier 550 – trivsam lyx på två skrov

Redaktionen

Det skulle kunna vara förarplatsen på en jättelik motorjakt. Men icke. Härifrån seglar man Broadblue Rapier 550 som är något alldeles extra på området flerskrovsbåtar.

Att engelska Broadblue är ett varv utöver det vanliga är inte att ta miste på. Det märks inte minst på deras senaste skapelse.

Broadblue Rapier 550 är en 16,76 x 8,00 meter stor katamaran som är utrustad med allt man kan tänka sig av lyx och modern teknologi. Därtill har den en boendekomfort som kan jämföras med vilken modern lägenhet som helst uppe på torra land.

Ett av flera annorlunda grepp är placeringen av förarplatsen. Man seglar och kör båten från förarplatsen som är placerad längst fram i salongen och allt sker elhydrauliskt och utan muskelkraft.

Att hissa segel, släppa på skoten liksom att ta hem på desamma sker med knapptryckningar och om med risk för att leverera en krystad formulering så är detta en knappseglare mer än en kappseglare.

I salongen finns förutom förarplatsen också ett stort kök med kyl, frys, ugn, mikrovågsugn – ja kort sagt allt som den kräsnaste av kockar kräver.

Babordsskrovet är själva ägarkabinen med sovplats, toalettutrymme och dusch. I styrbordsskrovet finns två gästkabiner med en dubbelbädd i varje samt ytterligare två toalettutrymmen.

Stora ansträngningar har gjorts för att Rapier ska vara lättseglad. Dessutom är den enligt uppgift väldigt snabb för att vara en cruisingkatamaran – 15-20 knop i högst normala vindar är vardagsmat.

 

Broadblue Rapier 550  
Längd: 16,76 m
Bredd: 8,00 m
Djupgående: 1,30 m
Vikt utan motor: 9 800 kg
Motor: Diesel 2 x 40 hk
Bränsle: 300 liter
Vatten: 150 liter
Storsegel: 110 kvm
Fock: 50 kvm
Gennaker: 120 kvm
Spinnaker: 200 kvm
Pris ca: från 13 200 000 kr + moms
Mer info: www.broadblue.com

Redaktionen

batar_Lyxyachter_2014_Rapier550_Ingang_IngangFix

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Elbat-som-drivs-av-solceller

Båtsemester – 10 dygn och 224 sjömil på bara solkraft

decadence-andywaugh-andy-waugh

Decadence – den kanske mest obskyra superjakten hittills

FountainePajot-katamaran-hybrid-vatgas-branslecell

Här är världens första vätgasdrivna crusingkatamaran

Express-5-snabbgaende-katamaran-varldens-storsta5

Världens största katamaran går till Ystad i 37 knop