Världens största lyxjakt – värde 4 miljarder

Gustav Morin

Azzam - världens största lyxyachtDen 180 meter långa megayachten “Azzam” klarar tack vare 94 000 turbinladdade hästkrafter över 30 knop. Det betyder att den är både större och snabbare än världens tidigare största privatägda yacht – Chelseaägaren Roman Abramovich “Eclipse”.

Det är  såklart statuskrig i miljardärvärlden om att äga världens största båt. Och nu har en arabisk miljardär gett Chelseaägaren Roman Abramovich en rejäl knuff ned från tronen. Den nya yachten “Azzam”, vilket betyder hängiven på arabiska, är både 17,5 meter längre och markant snabbare.

Ett rykte säger att Azzam klarar hela 36 knop. Den har två dieselmotorer och två gasturbiner och framdrivningen sker genom fyra jetstrålar. Men farten lär kosta, bränsletanken rymmer en miljon liter. Eclipse har fyra dieslar och mäktar bara med 22 knop.

Lite kort info: Det finns totalt 560 km kabel ombord, man har använt lika mycket färg som behövs för att lacka 38 000 bilar, 4 000 personer har i och med projektet fått anställning och det tog sex miljoner mantimmar att bygga henne.  

Abramovich yachtAbramovich yacht Eclipse är inte längre störst.

Det finns inte så mycket information om inredningen men även där lär den vara konkurrenskraftig och då kan nämnas att Eclipse ledigt kan husera 36 gäster med bland annat skönhetssalong, dansgolv, två swimmingpools, bastu, en biograf, en miniubåt, två helikopterplattformar och ett eget försvarssystem med missiler. Hon kräver en besättning på 50 man.

Den nya megajakten Azzam tog ett år att designa för italienska Nauta Yachts och tre år att bygga för tyska Lurssen Yachts i samarbete med Burgessyachts.

– Vi är väldigt stolta över att ha varit en del av projektet som resulterat i världens mest spektakulära och helt unika yachtbygge. Bygget av Azzam har varit extremt utmanande men vi har lyckats uppnå uppdragsgivarens fantasier och förhoppningar, säger Jonathan Beckett, VD för Burgess. 

Azzam sticker 4,3 meter vilket är väldigt grunt för ett fartyg i den här storleksklassen. 

Ryktet säger att Azzam tillhör Förenade Arabemiratens president Khalifa Al Nahyan. Hon levererades i september 2013 och är fortfarande världens största privatägda fartyg.

Foto:© Klaus Jordan / Lürssen

batar_Lyxyachter_Azzam_Azzam_helipic1

Relaterade artiklar

Eclipse_Inledning

Superjakterna – växande lyxproblem för oligarkerna

Jakten_pa_superjakterna

Operation sanktion – de fem hetaste superjakterna på listan

Superyacht-Eclipse-own-by-russian-Oligark

Oligarkerna försöker gömma sina lyxjakter från sanktionerna

batar_Lyxyachter_2016_TopTio_Ingang_Ingang

Topplistan – världens 10 dyraste lyxjakter

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar