Xplore 70 – världens snålaste lyxjakt?

Redaktionen

För en månad sedan rapporterade Hamnen.se om Ocean Eagle 43 som slog båtvärlden med häpnad när det gäller snål framdrivning och hög fart i tuffa förhållanden. Här är uppföljaren Xplore 70. 

Utvecklingen bland lyxjakter går som bekant mot större, lyxigare, dyrare och rymligare. De utrustas med allt mer spektakulära tillbehör i form tendergarage, gym, biosalonger, helikopterplattor och pooler…

Kort sagt tillbehör som skriker “jag är rik och uttråkad!”

Därför är Ocean Eagle 43 en frisk fläkt på detta område. En minst sagt extrem trimaran som före allt annat framhåller sin förmåga att gå snabbt, bekvämt, snålt och snyggt när stora Oceaner ska korsas.

Eller vad sägs om att det närmare 44 meter långa fartyget drivs av fyra stycken dieselmotorer på 500 hk vardera som ger en toppfart på 30 knop samt en räckvidd på 5 000 sjömil i 12-18 knop?

Nu kommer uppföljaren från samma team som skapade Ocean Eagle 43. Xplore 70, som den heter, är, som namnet antyder, hela 70 meter lång och visserligen begåvad med både helikopterplatta och plats för vattenskoter/tender.

Men mest krut har man, återigen, lagt på att skapa en jakt som är lättdriven (toppfart 28 knop) och som har en räckvidd på upp till 5 000 sjömil i 18 knop.

Något som troligtvis gör att den blir världens snålaste motordrivna gör att den till världens snålaste lyxjakt när den är klar att sjösättas.

Se också video med Ocean Eagle 43 i extremt väder på öppet hav här.

batar_Lyxyachter_2016_Xplore70_Ingang_Xplore70Ingang

Relaterade artiklar

alisman-elektrifiering-elektriskdrivlina-klassiker-torqueedo3

Klassiska segelyachten elektrifieras för framtiden

ChristinaO-triangleofsadness-superyacht-lyxyacht3

Christina O – kändisyachten från vita duken

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Den brokiga berättelsen om rekordbåten l’Hydroptere

Rekordbåt-rekordfarter-trimaran-bärplan-världsrekord

Världens snabbaste segelbåt såld för 90 000 kronor

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar