Mange Olsson–priset till Santiago Lange

Redaktionen

Magnus ”Mange” Olsson–priset gick i år till den argentinske seglaren Santiago “Santi” Lange, 55, som vann OS–guld i Nacra 17 I Rio De Janeiro.

– Jag är djupt hedrad – både på grund av den respekt jag har för Magnus och för de tidigare vinnarna Torben Grael, Ben Ainslie och Stan Honey som alla är legendariska seglare, säger Lange..

Lange är en stor förebild inom seglingssporten. Han vann OS-guld i Rio 2016 blott elva månader efter att han opererat bort stora delar av den ena lungan som drabbats av cancer. Han visade då hur man, med beslutsamhet och mod, kan vända en motgång till en succé.

Imponerad av Mange
– Jag träffade Magnus några gånger, särskilt under Volvo Ocean Race 2008–2009 när han var skeppare på Ericsson 3 och jag seglade ombord på Telefonica Black. Jag kommer ihåg honom som en person som älskade sin sport och havet. Nästan alltid såg man honom le eller skratta. Och jag minns att jag var imponerad över vad han gjorde med Ericsson 3 och den unga oerfarna besättningen.

OS-guldmedaljörerna i Rio – asten Cecilia Carranza Saroli och rorsman Santiago Lange.

Lange har ett imponerande CV från kappseglingen som toppas av ett OS-guld i Rio 2016. Han har ytterligare två OS-medaljer, båda är brons och båda har han vunnit i Tornado, det första 2004 och det andra 2008. ”Santi” är även världsmästare i både Tornado och Snipe och han har ett VM-silver i Nacra 17.

Sammanlagt har han åtta VM-medaljer. Han har också deltagit i både Volvo Ocean Race och Americas Cup. Förra året vann Lange the Rolex World Sailor of the Year Award och just nu ingår han i det svenska Americas Cup-teamet Artemis.

Legenden Mange Olsson.

– Mitt nästa stora mål är OS i Tokyo 2020. Jag kommer att vara 59 år då och jag är inte helt säker på att jag lyckas ta mig dit. Men det är min dröm. Tillsammans med min besättning, Cecilia Carranza Saroli, vann jag olympiskt guld i Rio 2016 i Nacra17 och det är i den klassen vi ska försöka igen. Men i nästa OS kommer Nacran att foila (”flyga” fram på centerbord eller bärplan). Så nu måste vi bara lära oss att foila, säger Santiago Lange.

Stöttar unga seglare
Mange Olssons minnesfond har skapats för att föra vidare den entusiasm, passion, vilja att utveckla och utvecklas som Mange skänkte sporten segling. Fonden inspirerar och stöttar unga seglare i Sverige. Fonden belönar också internationella seglare som liksom Mange utvecklat vår sport såväl mänskligt som sportsligt.

Priset ska ge dem möjlighet att gör insatser för unga seglare internationellt. Fonden verkar också som ett nätverk där unga seglare kan få kontakt med de mer rutinerade. Fondens medel kommer från företag och privatpersoner som vill bidra till att de värderingar som Mange stod för lever vidare.

Se också:
Santiago Langes krokiga väg till OS-guld.

nyheter_2017_MangeStipendiumVinnaren_Ingang_MangeStipendiumIngangg

Relaterade artiklar

Erik_Busck_Ung_Hjalte

Hjälten – Erik Busck räddade sin blivande flickvän i nöd

Australia_SailGP

Australia SailGP – den svindlande uppgörelsen i sin helhet

SailGP_krock_Ben Ainslie

SailGP – Sir Ben Ainslie i dramatisk krasch

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021.  
25 July, 2021
© Sailing Energy / World Sailing

OS – slagläge för Josefin + Anton/Fredrik!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar