Marström får halv miljon

Redaktionen

Redaktionen

Marström RIBMarström Composite AB i Västervik får en halv miljon kronor i bidrag för utvecklandet av en ny RIB  som kan användas i extrema miljöer. Bidraget kommer från Vinnova, en statlig myndighet med en årsbudget på cirka 2 miljarder kronor till sitt förfogande.

– Det var en riktigt glad överraskning vi fick, säger företagets vd Peter Wärn till Västerviks Tidningen.

Den nya båten är en RIB-båt helt i kolfiber. Den har en prislapp på runt miljonen och gör över 50 knop.

– Båten är lättare, starkare och bensinsnålare än liknande RIB-båtar, säger Peter Wärn som berättar att båten nu ska vidareutvecklas för att få fram nya varianter till bland annat sjöräddningen, kustbevakningen och räddningstjänsten.

I början av oktober skickade han i väg första prototypen av den 8,3 meter långa och 2,6 meter breda båten till Alicante att fungera som service-båt till Volvo Ocean Race.

Vinnovas speciella ansvarsområde är innovationer kopplade till  forskning och utveckling ? det vill säga nyskapande, framgångsrika produkter, tjänster eller processer med vetenskaplig bas. Myndighetens uppgifter är att finansiera den behovsmotiverade forskningen som ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett välmående samhälle behöver, samt att stärka de nätverk som är nödvändiga kring det arbetet, skriver man på myndighetens hemsida.

 
Marström RIB

Relaterade artiklar

ElwoodIngang

Elwood 550e HT – tradition och innovation i ett!

SvavareTraIngangX

Hemmabygge – amfibiebåt helt i trä!

SailingVagabondeIngang

Kända Youtubers satsar på extrem trimaran!

RenaBottenIngang

Genomskinliga båtar – rena botten!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar