Miljövänlig ström

Redaktionen

RedaktionenNu går det att köpa den nya miljövänliga formen av ström ombord, bränsleceller. Men allt är inte bara bra, utan bränsleceller som strömförsörjning har fortfarande några brister. En bränselcell är ett batteri där kemisk energi som är bundet i ett bränsle omvandlas till elektrisk energi. Den enklaste formen av bränslecell är när hydrogen och oxygen reagerar och skapar ström. Avfallet blir då rent vatten.

Miljövänlig ström

Nu går det att köpa den nya miljövänliga formen av ström ombord, bränsleceller. Men allt är inte bara bra, utan bränsleceller som strömförsörjning har fortfarande några brister.

En bränselcell är ett batteri där kemisk energi som är bundet i ett bränsle omvandlas till elektrisk energi. Den enklaste formen av bränslecell är när hydrogen och oxygen reagerar och skapar ström. Avfallet blir då rent vatten.

”Långt ifrån perfekt”
Men Arild Brath, som säljer Max Power Marine Fuel Cell, berättar att produkten är långt ifrån användbar för alla.
– Den lämpar sig bäst för långseglare. Själva lådan är ungefär lika stor som ett batteri, men den producerar inte lika mycket ström som ett batteri. Däremot producerar den tillräckligt för att ladda batteriet dagligen. Den billigaste varianten gör 2,5 amp i 12 volt och kostar drygt 36 000 kronor. Den kraftigaste ger 5,8 amp i 12 volt och kostar drygt 60 000 kronor.

Max Power Marine Fuel Cell går på metanol vilket kan skapa problem eftersom det inte är tillåtet överallt. Men även om metanolen orsakar ett litet utsläpp av hydrogen och koldioxid – så är det lite i jämförelse med en dieselgenerator.

Framtidens energi:
Bränsleceller har flera fördelar jämfört med andra sätt att producera elektricitet.- Ingen rörlig fördelare- Väldigt stillgående – Miljövänlig- Högre elektrisk verkningsgrad- Kan byggas upp i moduler

Läs mer om miljövänlig ström!

Källa: Havna.com

Relaterade artiklar

Kostern Lovisa-Puff

Kostern Lovisa – renoverad, havererad och återuppstånden!

Båt av wellpapp

Så bygger man en båt av wellpapp

Böldpest 2

Böldpest — så blir du kvitt plågan!

Motorrenovering

Proffs plockar isär motor i molekyyyler…