Miljövänlig ström

Redaktionen

RedaktionenNu går det att köpa den nya miljövänliga formen av ström ombord, bränsleceller. Men allt är inte bara bra, utan bränsleceller som strömförsörjning har fortfarande några brister. En bränselcell är ett batteri där kemisk energi som är bundet i ett bränsle omvandlas till elektrisk energi. Den enklaste formen av bränslecell är när hydrogen och oxygen reagerar och skapar ström. Avfallet blir då rent vatten.

Miljövänlig ström

Nu går det att köpa den nya miljövänliga formen av ström ombord, bränsleceller. Men allt är inte bara bra, utan bränsleceller som strömförsörjning har fortfarande några brister.

En bränselcell är ett batteri där kemisk energi som är bundet i ett bränsle omvandlas till elektrisk energi. Den enklaste formen av bränslecell är när hydrogen och oxygen reagerar och skapar ström. Avfallet blir då rent vatten.

”Långt ifrån perfekt”
Men Arild Brath, som säljer Max Power Marine Fuel Cell, berättar att produkten är långt ifrån användbar för alla.
– Den lämpar sig bäst för långseglare. Själva lådan är ungefär lika stor som ett batteri, men den producerar inte lika mycket ström som ett batteri. Däremot producerar den tillräckligt för att ladda batteriet dagligen. Den billigaste varianten gör 2,5 amp i 12 volt och kostar drygt 36 000 kronor. Den kraftigaste ger 5,8 amp i 12 volt och kostar drygt 60 000 kronor.

Max Power Marine Fuel Cell går på metanol vilket kan skapa problem eftersom det inte är tillåtet överallt. Men även om metanolen orsakar ett litet utsläpp av hydrogen och koldioxid – så är det lite i jämförelse med en dieselgenerator.

Framtidens energi:
Bränsleceller har flera fördelar jämfört med andra sätt att producera elektricitet.- Ingen rörlig fördelare- Väldigt stillgående – Miljövänlig- Högre elektrisk verkningsgrad- Kan byggas upp i moduler

Läs mer om miljövänlig ström!

Källa: Havna.com

tillbehor_El_miljovanligstrom

Relaterade artiklar

Taiga Orca 14

Taiga Orca – muskulös eldriven vattenskoter till Sverige

Livingofgrid

Långsegling med liten budget – fem år på en 30 fotare

Heating your boat

Heta tips – så håller du varmt ombord!

Over Atlanten Discovery+

Nya kändisar och ny skeppare har kastat loss Över Atlanten

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar