Du är här:Hem Artiklar Miljö Trafikverket föreslår ny led för jättefartyg

Trafikverket föreslår ny led för jättefartyg

En rakare, snabbare och därmed också en säkrare och mer miljövänlig insegling. Det är vad Trafikverket ser i Horsstensleden som de nu hoppas ska bli verklighet.

Den tunga sjötrafiken till Stockholm blir allt tätare och därför föreslår nu Trafikverket och Sjöfartsverket att den omdebatterade Horsstensleden ska bli verklighet.

Enligt deras gemensamma studie skulle inseglingen till Stockholm då bli kortare, snabbare, säkrare och mer miljövänlig på en och samma gång.

Idag tvingas alla fartyg ta den längre vägen via Furusundsleden vilket enligt nyss nämnda studie innebär en onödigt hög påverkan på naturen och miljön med stranderosion och utsläpp av koldioxid.

Motståndarna till Horsstensleden menar dock att en motorväg för jättefartyg skulle förstöra en av de sista vildmarkerna i skärgården för alltid.

Det kräver att man spränger och transporterar bort två miljoner ton kobbar, sten och berg till en kostnad av en halv miljard skattekronor, skriver iniativet "Hela Skärgården" i ett upprop ur vilket videoklippet ovan också är hämtat.

Publicerades: 2017-10-31

Skriv ut