Mobiloperatör lovar bättre täckning

Redaktionen

Redaktionen

Täckningskartor hela Sverige.Mobila bredbandsoperatören Net 1 fortsätter sin satsning på bättre räckvidd och täckningen i nätet i bland annat Stockholms skärgård. Företaget utlovar efter nya tekniska investeringar uppkoppling i hela skärgården och långt ute till havs. Enligt Net 1 sträcker sig nu företagets nät mer än 100 kilometer, 50 sjömil, från masterna längs kusten.

Net 1 har sitt tillstånd i det så kallade 450 MHz-bandet, där det analoga NMT-systemet fanns till för några år sedan. Det nya digitala systemet  i den här frekvensen når längre än andra frekvenser och enligt Net 1 har den senaste tidens satsningar förbättrat både räckvidd och täckning än mer.

– 450-bandet har goda utbredningsegenskaper så de kan nog med visst fog påstå att det har bättre täckning, säger Jonas Wessel, enhetschef för spektrumtillstånd på kommunikationsmyndigheten Post- och telestyrelsen, PTS.

Enligt Net 1:s tillstånd från PTS har företaget ett täckningskrav på 80 procent av varje län i Sverige. PTS har genom stickprovskontroller kommit fram till att Net 1 uppfyller detta krav.

– Längs kusten är det i princip 100 procents täckning, säger Jonas Wessel.

Net 1 lovar bättre täckning i skärgården

Kartan visar Net 1:s täckning i en del av Stockholms skärgård.

Under den stundande sommaren lär det finnas både smarta telefoner och datorer i många fritidsbåtar – och till kontroll av väderleksrapport borde många lägga kontroll av täckningskarta.

– Det är bra att titta på operatörernas täckningskartor innan man åker ut, säger Jonas Wessel. De har ganska bra kartor som är baserade på en beräknad täckning i ett givet område. Man ska konsultera täckningskartorna, men inte lita 100-procentigt på dem. De är en indikation, inte en sanning.

Även om täckningen i ett område är god enligt kartan kan man hamna i radioskugga. Den som exempelvis försöker använda sin telefon bakom en stor sten eller en byggnad kan få problem.

– Generellt är det positivt att företagen krigar med täckning, men konsumenterna måste själv undersöka om den finns där man själv ska befinna sig, säger Jonas Wessel.

Just för detta ändamål kan man använda Nätkollen på PTS webbsajt.

Här hittar man både fibernät och operatörer med sändare för mobilt bredband och mobiltelefoni inom en radie av 1 kilometer från en angiven adress. Eller snarare inte hittar. hamnen.se testade nätkollen med att söka på Stora Nassa. Resultat: ”inga funna leverantörer inom 1 km från vald adress”.

Täckningskartor hela Sverige.

Relaterade artiklar

Reportage_2014_Wikstrom_sommarprat_Jeppe_LP_125rr

Succé för Jeppe Wikströms Sommarprat

nyheter_2014_PowerBoat_Poker_run

Powerboat Weekend – frosseri i V8-muller

Ö till Ö går från Sandhamn till Utö. Foto: Malcolm Hanes/ÖtillÖ 2011

Tävlingen Ö till Ö snabbt fullbokad

Cirka 200 deltagare ställer upp i Ö till Ö. Foto: Jakob Edholm/Get exposed

Uthållighetsracet Ö till Ö startar idag

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar