Alucat – rå transportkatta med bogramp

Redaktionen

Alukin 750 och 850, Faster 635 CC och nu också Alucat. Stryktåliga och underhållsfria aluminiumbåtar med bogramp är i ropet.

Fördelen med att ha en bogramp på båten är uppenbar. Den underlättar vid lastning och lossning när bohag, byggmaterial och annat ska transporteras mellan öarna. Det går till och med att lasta en mindre fyrhjuling eller en motocross. En lockande tanke för den som drömmer om att göra en helt igenom motorburen expedition i skärgården. Såväl på land som vatten och tunnare is om så skulle behövas (se filmerna nedan). Om inte annat så är en bogramp till stor hjälp för den som är rullstolsburen.

Genom att Alucat har ett katamaranskrov så är den också särdeles bärig och stabil. Om man får tro tillverkaren så har den också, av samma skäl, mindre svängradie och dessutom en mindre markant planingströskel än en båt med konventionellt skrov.

Liksom aluminiumbåtar över lag så är Alucat också stryktålig och näst intill underhållsfri. Den som tycker att ett digert vårrustningsjobb är halva nöjet med båtlivet får alltså leta vidare. Här räcker det i stort sett med att spola av båten med en högtrycksspruta någon gång om året. Eller så kan man nöja sig med att bara hålla botten ren.

Båten rekommenderas med en utombordare på mellan 70-115 hk och den som har tänkt att fara omkring med en fyrhjuling ombord rekommenderas definitivt att välja en styrka i trakterna av det senare. På en olastad båt räcker 115 hk till en toppfart på ungefär 37 knop.

Än så länge finns ingen svensk återförsäljare och därmed heller inget exakt pris. Men i Finland blir en Alucat med 115 hk din för ungefär 50 000 euro. Läs också om bogrampsplåtbåtarna Faster 635 CC samt Alukin CW 750 och Alukin CW 850.

Alucat
Längd: 6,50 m m
Vikt utan motor: 1 180 kg
Rek. motorstyrka: 70-115 hk
Toppfart (med 115 hk): 37 knop
Pris med Yamaha 40 hk: från ca 50 000 euro
Mer info: www.alucat.fi
batar_motorbatar_2014_Alicat_Ingang_Ingang

Relaterade artiklar

Hamnen_test_Alukin_C_650

Alukin C 650 – första intrycken från testen

Hamnen_test_Linder_Arkip_530

Linder Arkip 530 BR – första intrycken från testen

Faster_545_SCA_inledningsbild

Faster 545 SCA – första intrycken från testen

Silver_Shark_CCX

Silver Shark CCX – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar