Alukin SCR 950 WA – värdig transport i expressfart

Gustav Morin

Med ett rejält skrov på 9,5 meter, 700 hk och fyra fjädrande kaptensstolar så kan familjen nå sommarstället på ett värdigt vis i de värsta av väder.

Nu har vi ju inte testat Alukins flaggskepp 950 SCR ännu, så orden i ingressen bygger på ett antagande. Men att man kan färdas snabbt och behagligt även till de yttersta skären är verkligen en rimlig slutsats med de givna förutsättningarna.

För Alukins bjässe känns mer som en fritidsanpassad yrkesbåt än vice versa, och detta mycket tack vare att båten är byggd för transport snarare än för långvariga familjesemestrar.

Det märks inte minst då man nyttjat det mesta av utrymmet i hytten till fyra stora och skrymmande kaptensstolar, snarare än till attribut som främjar bokomforten.

Här lär fyra personer åka föredömligt komfortabelt.

 

De flesta hyttbåtstillverkare gör här en eftergift för att båten ska fungera för fler syften genom att bara välja två kaptensstolar. Det betyder att det ofta finns utrymme för både soffgrupp och pentrymodul men också att det faktiskt bara är två personer som åker riktigt bekvämt.

Det här är alltså en transportbåt i första hand.

Kalle Anka

Med det sagt så finns det fortfarande utrymme för övernattning och nog går det att fixa in någon sorts matlagningslösning också, Alukins båtbyggare har ju såklart också sett Kalle Ankas jul och vet hur man trollar med utrymmen och fixar fiffiga kundanpassade lösningar. Men något fullfjädrat kök kommer det inte att bli tal om i den här modellen.

55 knop+

Även om Alukin SCR 950 WA är en stor och tung båt så är den ingen sävlig sak. En vanlig väg för att åka fort är att skapa ett högt balanserande skrov samt låg vikt. Ett annat recept är relativt platt skrov och herrejösses mycket kraft. Alukin har valt det senare alternativet och hävdar att toppfarten är över 55 knop.

Det hoppas vi få testa vid en framtida test. Tills dess får ni hålla tillgodo med genomgången i videon ovan.

 

Alukin SCR 950 WA
Längd: 9,5 m
Bredd: 2,90 m
Vikt: 3 100 kg (utan motorer)
Bränsletank: 500 L
Vattentank: 40 L
Djupgående (upptiltad motor): 0,5 m
Rek motor: 1 x 350 – 2 x 350 hk
Antal personer: 8 st
Bottenvinkel akter/stäv: 19/54 grader
Toppfart: 55+ knop
Mer info: www.alukin.se
puff_Alukin_SCR_950_WA_5

Relaterade artiklar

Sargo_45_salong

Sargo 45 – störst, bäst och vackrast hittills

Hamnen_test_Alukin_C_650

Alukin C 650 – första intrycken från testen

tuff-hyttbat-i-aluminium-fran-finland

G-Force 8 – första intrycken från testen av tuffa hyttbåten

Buster_Magnum_Cabin

Buster Magnum Cabin – första intrycken från testen

Skriv en kommentar