Aquador 27 HT – nytt liv i gammalt skrov

Redaktionen

Redaktionen

Storsäljaren Aquador 26 HT kommer nu i en ny upphottad version med ljusare inredning, förfinade finesser, förbättrad prestanda och ett pressat pris. Aquador 27 HT var namnet.

Egentligen är Aquador 27 HT bara en förfining av föregångaren Aquador 26 HT. Men tack vare att utvecklingskostnaderna av den gamla storsäljaren är betalda så har man kunnat pressa priset en hel del. Eller vad sägs om 1 299 000 kr som en rak jämförelse med de 1 699 000 kr som Aquador 26 HT kostade?

Därtill har en ny motorleverantör blandat sig in i leken. Aquador kan således numera levereras med en Mercury-diesel under motorluckan som alternativ till de Volvo Penta-dieslar som tills nu har varit det enda alternativet.

Den Mercury 3,0 TDI diesel som sitter i Aquador 27 HT är känd för sin låga vikt och sitt fördelaktiga vikt/effektförhållande. Den ger 260 hästkrafter, väger 325 kilo och det räcker i det här fallet till en toppfart på ungefär 33-35 knop.

Gott så. Men mest av allt ska Mercurys nya motor ge bra acceleration med sin variabla turbo som jobbar i hela varvtals-registret.

Några exakta siffror på toppfart och acceleration finns inte ännu eftersom det första exemplaret skeppades rakt från fabriken till den pågående båtmässan i Göteborg. Den första provkörningen får alltså vänta litet till.

I övrigt är nyheten betydligt rymligare i förpiken än sin föregångare. Detta tack vare att den har ett plant fördäck i stället för den nedgångslucka som fanns på föregångaren. Totalt finns fyra kojplatser plus ytterligare två om man bäddar ut i salongen.

Inredningen är ljus med så kallad vaxad teak i stället för den hög-glansiga körsbärsträ som tidigare präglade alla Aquador-båtar. Vaxad teak sägs för övrigt vara mycket tåligt mot såväl fukt som slitage i den tuffa marina miljön.

Sett till sjöegenskaperna finns det ingen anledning att tro att de skulle skilja sig nämnvärt från gamla Aquador 26 HT. Skrovet är stöpt i samma form med 18 graders vinkel och breda slag som smalnar av föröver.

I en rak jämförelse med andra båtar i samma storlek kommer 26:an upp i planing rappt och enkelt med Volvo Pentas D4 och det lär knappast bli sämre med den nya Mercuryn.

Sist men inte minst är Aquador 27 HT uppdaterad med litet kantigare ventiler i skrovsidan och LED-belysning över allt i stället för traditionella glödlampor. För att nämna en del.

Aquador 27 HT
Längd: 8,25 m
Bredd: 3,05 m
Vikt: 3 225 kg
Motor: Mercury TDI 3,0 l (260 hk)
Toppfart: 35 knop
Pris: 1 299 000 kr
Mer info: www.aquadorboats.fi.
batar_motorbatar_2014_Aquador_27_Aquador_puff_Aquador_27_HT-2

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2016_UtternC77_Bildspel1_Ingang

Uttern C77 – ny bobåt i kompakt format

batar_motorbatar_2013_Bella_630_DC_Bildspel_puff_Bella_test_4

Bella 630 DC | test med skräck och förtjusning

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar