Askeladden C75 – cruiser på racingskrov

Redaktionen

Efter år av satsning på bastanta och robusta hyttbåtar för året-runt-bruk har norska Askeladden tagit fram en daycruiser med ett potent racingskrov.

Askeladdens nya daycruiser med tilläggsnamnet C75 Cruiser ska vara en riktig racer med fartpotential på närmare 50 knop, om man hänger på det största motoralternativet på 300 hk.

Knivskarpt V
Skrovformen är ganska uppseendeväckande. På gränsen till extrem, faktiskt. Eller vad sägs om en bottenvinkel i aktern på 25 grader? Det kräver både mycket krut på akterspegeln men också att föraren hela tiden är på alerten med ratt och reglage när båten ska balanseras på vågtopparna. Så som brukligt är med höghastighetsskrov.

Än så länge har dock ingen kört båten. Den kom direkt från fabriken i Polen till premiärvisningen på båtmässan Sjøen før Alle som pågår till och med söndag den 16 mars. Först därefter ska den sjösättas och bevisa att de många steglister som den är begåvad med lyfter skrovet ordentligt. Och ger det vassa skrovet önskvärd stabilitet även för vanliga dödliga som inte är skolade på båtracingbanan.

300 hästkrafter beräknas räcka till en toppfart på närmare 50 knop, kanske mer om man trimmar ut ordentligt och hittar en propeller som är optimerad för hög toppfart. Med en 150-hästare kan man åka i upp till 35 knop och däremellan kommer 250-hästaren som ger ungefär 45 knop på topp.

I övrigt bjuder nyheten på en en dubbelkoj, ett pentry med vask och spis, spoltoalett och dusch på badbryggan. Allt fördelat på utrymmen som är mycket väl tillvaratagna vilket får Askeladden C75 Cruiser att kännas befriande rymlig, såväl i sittbrunn som ruff.

Askeladden C75 finns både som daycruiser och som här, med hytt.

Den som gillar Askeladdens cruisingbåt på racerskrov, eller ulv i fårakläder om man så vill, men som vill ha ett mer skyddat båtliv och en något längre säsong bör ta en titt på Askeladden C75 Center Cabin som har ett skyddande tak. Och som bäddar för ett bättre boende än bara det nödvändigaste för enstaka övernattningar.

Askeladden C75 Cruiser  
Längd: 7,45 m
Bredd: 2,55 m
Vikt: 1 650 kg
Motor: Suzuki 150-300 hk
Antal personer: 4-5
Bränsle: 230 liter
Vatten: 40 liter
Pris (med300 hk): 716 200 kr
Mer info: www.allianceboats.co.uk
batar_motorbatar_2014_Askeladden_C75_Askeladden_bildspel_1_Askgangfix

Relaterade artiklar

Intryck_Yamarin_67_DC_

Yamarin 67 DC – första intrycken från testen

Windy 27 Solano

Windy 27 Solano – första intrycken från testen

Flipper 900 DC-8

Flipper 900 DC – första intrycken från testen!

190903 AMT 210 DC2 Puff

AMT 210 DC och BR – första intrycken från testen!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar