Astondoa 63 Top Deck – utfällbar lekplattform

Gustav Morin

Gustav Morin

– Jag ville ha en båt som skulle kännas som en privat ö, säger uppdragsgivaren till den här poolutrustade båten som klarar 36 knop, rymmer otaliga vattenleksaker och kan förvandlas till en bred badplattform med ett knapptryck. 

Spanska designern Luiz de Basto har ritat båten på uppdrag av en ung och aktiv barnfamilj som var ute efter en båt för helgturer som skulle rymma allt de kunde tänka sig, men också vara övernattningsbar, ha litet djupgående och vara enkel att manövrera.

Astondoa 63 Top Deck är därför väldigt bärig och sticker bara en meter djupt. Den är utrustad med joystick via Volvo Pentas IPS 900-maskiner som gör den till en barnlek att manövrera i hamn.

Vill man klarar de 1 400 IPS-hästarna att trycka upp den 23 ton tunga glasfiberbåten i 36 knop. Inte illa för en 19 meter lång båt. Men det är i stillaliggande position som den utmärker sig mest.


– Jag ville att båten skulle kännas som en privat ö som man kan åka med varsomhelst. Och jag ville att den skulle se inbjudande och kul ut med egenskaper som ska göra det lätt att njuta av hav och natur, säger de Basto.

Utfällbart däck
Med en enkel knapptryckning fäller man ut däcket och akterspegeln och får då över 100 kvm yta att bre ut sig på. I aktern finns ett garage som rymmer alltifrån kajaker, vattenskotrar, jollar, flytmadrasser, you name it. Utrymmet sägs vara lika stort som på en dubbelt så stor superjakt och med ståhöjd, något onödigt kan tyckas men det kanske var en ursäkt för att bygga däcket i trevlig trampolinhöjd.


Badplattformen har en stor och rejäl stege men vill man slippa att kliva ner i havet kan en del av plattformen sänkas ner 40 cm under ytan, vilket skapar en perfekt badplats för små barn och äldre.


Jaccuzi
Blir det för kallt i vattnet kan man värma sig i jacuzzin som finns på akterdäck en våning upp.

Som ni förstår går konceptet ut på att hålla underhållningen i topp och underhållet till ett minimum. Däcket är av plast och försett med halkmönster, säkert att springa på och enkelt att spola av. Utförandet känns någorlunda enkelt för en båt av den här kalibern men så blir det när funktion har får gå före dyra och flärdfulla material.

Månskenstak
Det så kallade ”månskenstaket” kan öppnas upp och ge utsikt över stjärnhimlen. Det går också att elektriskt fälla ut en litet tak över poolen, om solen skulle kännas för stark.”Panoramabar”
Under däck finns tre hytter, varav den längst förut är ett kombinerat pentry och vardagsrum med en bardisk som har fin utsikt över vattnet. I väggen förut finns såklart en stor platt-tv integrerad.

De andra två hytterna rymmer totalt fem kojplatser. En har en queensize-säng och den andra två singelsängar och en extrasäng som kan fälls ut från väggen. I aktern finns två toaletter, en på vardera sidan.

7,45 liter/nm
Räckvidden är 330 sjömil om man håller sig till en marschfart på 25 knop, vilket innebär en snittförbrukning på 7,45 liter diesel per sjömil eller i runda slängar 120 kr för 2 km, om man så vill.

Astondoa 63 Top Deck hade premiär på båtmässan i Cannes i september och har, något överskanade med tanke på sitt annorlunda men spännande koncpet, nominerats till Powerboat of the year som delas ut på båtmässan i Düsseldorf i januari. Då kanske vi också får reda på vad den kostar.

Astondoa 63 Top Deck
Längd LOA: 19,12 m
Bredd: 5,09 m
Vikt: 23 ton (färdigutrustad)
Djup: 1,0 m m
Bränsletank: 2 460 l
Toppfart: 36 knop
Motor: 2 x Volvo Penta IPS D11
Mer info: www.luizdebasto.com
batar_motorbatar_2013_Astondoa_63_Puff_dy-63-exterior-09-23-2012-04-1_bildspel_1500

Relaterade artiklar

OTAM 65 DRONE-107

Otam 65 HT – lyxjakt på 32 ton i 60 knop!

Anna Sandgren lyxjakter Monaco 2

Verklighetsväjarna och det försvunna samvetet

ICE_Kite_stilla_

Ice Kite – draksegling för lyxlirare!

Hybrid ship Roald Amundsen Puff

Första hybridfartyget genom Nordvästpassagen

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar