Axopar 24 – tre nya och prispressade frestelser

Redaktionen

Djärv design och hårt pressade priser har gjort finska Axopar till ett av Europas snabbast växande båtmärken. Nu kommer tre nybakade 24–fotare efter samma recept.

Raka stävar, låga fribord, vassa och luftsmorda skrov samt kantiga former. Det är vad som förenar finska Axopars båtar. Men så har man också ansträngt sig för att pressa priserna, vilket också är en stor bidragande orsak till framgången.

För det är ingen hemlighet att Axopar är i ropet. Deras 28-fotare, som premiärvisades för ett och ett halvt år sedan, har sålt i närmare 250 exemplar och nu släpper man alltså en 24–fotare som kommer i tre versioner.

Axopar 24 HT.

Axopar 24 Open, Axopar 24 T-Top och Axopar 24 HT, som de heter, bygger alla på samma skrov men har olika överbyggnader för att passa en så bred marknad som möjligt.

Målet är också, även om det ännu inte är klart, att priset ska kunna pressas ned till under en halv miljon kronor för ett skapligt utrustat exemplar.

För varmare länder passar förstås Open-modellen eller kanske ännu hellre T-Top, som har ett kraftigt solskydd över de fem sittplatserna i sittbrunnen.

Axopar 24 T-Top.
Men den tuffaste nyheten, med nordiska ögon sett, är ändå HT-varianten i vilken man sitter väl skyddad från regn och rusk. Men som ändå bjuder sittplatser ute i det fria längst fram i båten på bästa bowrider-manér.

Gemensamt för alla tre modellerna är att man har lyckats få in många finesser i båtarna trots att de bara är drygt 7,5 meter långa. Eller vad sägs om två kojplatser och en toalett? Den som vill duscha får dock finna sig att göra det med duschslangen på badbryggan.

Axopar 25 Open. 

Om Axopar 24 ärver sina föregångares sjöegenskaper så kan man som förare glädja sig åt en mycket stabil båt med en föredömligt låg tyngdpunkt och ett skrov som klyver vågorna med en mäktig inbyggd pondus.

Med en 150-hästare på akterspegeln räknar man med att Axopar ska kunna toppa drygt 40 knop och vill man så kan man bestycka den med ända upp till 200 hk.

Axopar 24 HT är riktigt snitsigt planerad med väl disponerade utrymmen. 

Det är vad vi vet så här långt. I skrivande stund håller varvet på att fräsa fram pluggen till formarna varpå de första exemplaren ska bakas.

Går det som Axopar hoppas så hinner man klart till båtmässan i Düsseldorf den 23–31 januari. Annars sker premiärvisningen på någon av de större nordiska båtmässorna under våren.

Axopar 24 Open/Y-Top/HT  
Längd: 7,60 m
Bredd: 2,55 m
Djupgående: 0,70 m
Vikt (utan motor): 1 290 kg
Rek motorstyrka: 90–200 hk
Toppfart: 35–40 knop
Marschfart: ca 35 knop
Bränsle: 200 liter
Antal bäddar: 2
Mer info: www.axopar.fi
batar_motorbatar_2015_Axopar_Ingang_Axopar24HTIngang

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2018_Grandezza37_Ingang_Grandezza_37

Grandezza 37 – blandras med litet av allt

Spektakulart_2016_IsbrytningFinland_Ingang_ISFinlandIngang

Det ska gå!

batar_motorbatar_2016_Axopar37SC_Ingang_Axopar37SCIngang

Axopar 37SC – tuffing ska bli ännu tuffare

Spektakulart_2016_OptimistStorm_Ingang_OptimistStormIngang

Optimistiska ungdomar trotsar ovädret

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar