Brandskär 290 Open – tradition i tuff kostym

Gustav Morin

Brandskar 290 Open puff En öppen och luftig båt som satsar på funktion – och vågar stå emot tydliga designtrender. Här är en glimt från världspremiären på Marstrand Boat Show. 

I grunden känns nya Brandskär 290 Open igen från tidigare modeller. Fattas bara – för här har vi att göra med ett anrikt västkust-märke med allt vad det innebär av högklassiga snickerier, yrkesstolthet, tradition och sjömanskap.

I Brandskär 290 Open har man enligt säljaren på båtmässan skapat mer av en dagtursbåt än vad man har vågat sig på tidigare – samtidigt är det en aning oklart för blotta ögat vad som egentligen skiljer modellen från Brandskär 290 NG som Hamnen.se klev ombord på under båtmässan Allt på sjön 2018.

– Fördäcket är större och 290 Open är en generellt mer öppen båt med mer däcksyta – på bekostnad av ruffutrymmen. Men vi har prioriterat toaletten så den har samma generösa utrymme som 290 med full ståhöjd, dusch samt eltoa med sötvatten, säger Brandskärs Henric Carlsson.

– Rutan är positiv och designen på taket annorlunda. Dessutom är taket kortare vilket ger en mer öppen känsla på akterdäck.

Utmärkande på många sätt är styrpulpeten. Det är en rejäl sådan varfirån man kontrollerar en Volvo Penta D6-380 som ger en toppfart på 35-40 knop, beroende på last och förhållanden.

Som man kan förvänta sig av en riktig dagtursbåt och laståsna har nya Brandskär mycket riktigt gott om fria lastytor.

Men hur mycket dagtursbåt detta än är så finns ändå, precis som varvet hävdar, en god portion boendekomfort ombord då pulpeten. De nedre regionerna rymmer toalettutrymme med dusch, två kojplatser samt gott om stuv- och förvaringsutrymmen.

Sist men inte minst håller Brandskär envist sin egen stadiga kurs när det gäller skrovformen – utan att snegla på raka stävar, höga fribord och annat som präglar dagens båtdesign.

Tvärt om har Brandskär 290 Open särdeles låga fribord och ett överhäng i fören som gör det lekande lätt att kliva iland hemma på den bohusländska graniten.

batar_motorbatar_2019_Brandskar_290_Open_Brandskar_290_Open_puff

Relaterade artiklar

Vaderoarna

Upptäcktsesan Väderöarna – en blåsig rapport från fältet

batar_motorbatar_2019_Scout_530_Scout_530

Scout 530 LXF – ohämmad kraft i lyxförpackning

batar_motorbatar_2018_EstrellaVideo_Ingang_HCB_Estrella_65_puff

20 meter styrpulpetare – första videon!

Nor Tech 450

Nor-Tech 450 Sport – värstingen på Allt för sjön!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar