Buster XL och XXL i nya förpackningar

Gustav Morin

Busters storsäljare har byggts om från grunden och följer nu samma stil som sina storasyskon Magnum och Phantom – men med en stor skillnad som lär vara en flirt med fiskefolket.

Både Buster XL och XXL är riktiga klassiker som sålts i tusentals exemplar genom åren i Sverige. Här går vi igenom båda modellerna separat och visar vad som är nytt.

Se också video när vi testar dem
Test av Buster XXL
Test av Buster XL

Buster XL
Buster XL:s historia går tillbaka till år 1992 och efter nästan 30 produktionsår går man över till den femte modellgenerationen. Enligt XL:s traditioner har nyhetsmodellens planering styrts av strävan till funktionalitet, ekonomi och trygghet.

Buster XL årsmodell 2020 har ett helt nyplanerat skrov och båten är 70 cm längre än den första modellversionen. Innerutrymmet är märkbart rymligare, vilket man ser speciellt på det kännbart större fotutrymmet vid akterbänken. Tack vare en 30 cm större vattenlinjebredd är durkytan klart större.

Buster XL är planerad för sju personer och lämplig motoreffekt är 80-115 hästkrafter. Med en marschfart på 19–23 knop ska förbrukning landa på 0,7 liter per sjömil.

Bränsletanken har vuxit till  160 liters volym för bättre räckvidd.

Något som sticker ut ordentligt från tidigare modeller och som Hamnen.se gissar är en flirt med fiskefolket är att man låtit badplattformarna ligga i samma plan.

Flirten med nämnda publik fortsätter med att man erbjuder en diger tillbehörslista med fiske i fokus. Till den löstagbara fiskeutrustningen hör spölådor, kastplattform och säte samt ställning för frontmotor. Det går alltså att få en optimerad fiskfångare direkt från fabrik.

Buster XL
Längd: 6,05 m
Bredd: 2,20 m
Vikt (utan motor): 740 kg
Rek motor: 80-115 hk
Toppfart: 36 knop
Antal personer: 7 st
Lastkapacitet : 700 kg
Bränsletank: 160 l
Mer info: www.buster.fi

Buster XXL
Buster XXL är en öppen båt för åtta personer med en motoreffekt på 150 hästkrafter och toppfart på 43 knop. Fokus ligger på sportiga köregenskaper men samtidigt uppger Buster att de vill ge XXL känslan av att det är en större båt än vad den är – en paradox låter det som.

240 kg större bärighet
Buster XXL har funnits i aluminiumbåtstillverkarens modellsortiment från och med år 2000. Nya XXL representerar den sjätte modellgenerationen. Jämfört med sin föregångare finns de största skillnaderna i inneutrymmen och bärigheten. Nu går det att frakta åtta personer och bärigheten är höjd till 795 kilo, vilket är hela 240 kg mer än tidigare.

För passagerarna finns en stor U-soffa och i sittbrunnen finns det klart mer utrymme – allt tack vare att vattenlinjebredden kat med 30 centimeter.

Lämplig marschfart är 19–29 knop, då ska förbrukningen med en Yamaha F150DETX-motor landa på 0,8 liter per sjömil.

Badplattformarna följer samma stil som på XL. Något som också är nytt för båda modellerna är att de har aluminiumdurk som standard. På gott och ont, tycker vi på Hamnen.se. Mer om det i kommande test.

Precis som XL kan XXL rustas till att bli en fullfjädrad fiskebåt redan från fabrik.

Buster XXL
Längd: 6,25 m
Bredd: 2,20 m
Vikt (utan motor): 840 kg
Rek motor: 115-150 hk
Toppfart: 43 knop
Antal personer: 8 st
Lastkapacitet : 795 kg
Bränsletank: 160 l
Mer info: www.buster.fi
batar_motorbatar_2019_Buster_XL_och_XXL_Buster1

Relaterade artiklar

Buster_Magnum_Cabin

Buster Magnum Cabin – första intrycken från testen

Buster boats

Ny tuff eldriven Buster!

Byta durk på Buster

Ge din Buster evigt liv!

Reportage_2017_Batsverige_Batsverige_2

Här är de mest sökta båtmärkena i Sverige

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar