Candela C-8 – sköna besked efter första provkörningen

Elias Johansson Rimsby

Hon ligger snyggt i vattnet och far fram som en ljudlös dröm i planing. Ungefär så lyder rapporten efter den första provkörningen av Candela C-8.

Det handlar alltså om en första provkörning som tillverkaren själv genomfört av Candela C-8 och den nya C-POD drivlinan. Man kom upp i farter på cirka 18 knop. Med detta sagt förstår vi att man ännu inte har provkört båten i foilande läge.

– C-8:an går fantastiskt fint i vattnet, helt utan planingströskel, och extremt tyst. Ett mål var att den ska kunna köras effektivt i ett mellanregister på 5-20 knop, säger Mikael Mahlberg, kommunikationschef på Candela, alltså i farter där den inte lyfter på sina bärplan.

Candela C-8 är sannolikt världens mest effektiva planande motorbåt.

 

Han fortätter:

– När det är extremt gropig sjö, så ska man kunna köra en bra bit även i planande läge. Efter testerna kan vi konstatera att C-8 troligen är världens mest effektiva planande båt – också.

Men det måste väl då först och främst vara den nya drivlinan, C-PODens förtjänst snarare än båten och skrovet i sig?

–Nej, det är fler faktorer som bidrar. Candela C-8 har ett hydrodynamiskt avancerat stegskrov som är byggt i kolfiber rakt igenom och som är väldigt lätt.

Se också:
Elbåten Candela C-8 för fyra miljoner – säljer som smör
Candela C-8 – klarar 50 sjömil på el med 21 hästkrafter!
Se videon när Hamnen testar framtidens båt – Candela C-7

Så när kan det bli tal om en första provkörning i foilande läge – och ännu viktigare – när kan Candela C-8 betraktas som en färdig produkt för Hamnen att testa?

– Vi fortsätter nu testprogrammet, och även om vi som alla andra märkt av problemen i “supply chain” så hoppas vi fortfarande kunna leverera ett dussin båtar innan sommaren är slut, avslutar Mikael Mahlberg.

 

 

Candela-C-8-fortsta-testen-av-elbaten

Relaterade artiklar

Mantaray_inledningsbild

Mantaray – foiling utan avancerad datateknik

Hwila_25_forskepp

Hwila 25 med eldrift – “den är otroligt tyst”

Strana-Arne

Stranas grundare – en båt för energilagring

Ted-Mannerfelt-batdesigner

Ted Mannerfelt: “det kommer finnas snabba båtar i framtiden”

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar