Sponsrad av Candela

Candela Electric Speed Boat – på el i 40 knop

Candela

Med snygg design och revolutionerande bärplansfunktion, men framför allt med fantastisk räckvidd på 70 sjömil och toppfart på 40 knop, ska denna nya svenska skapelse starta en ny epok för båtvärlden.

– Reaktionen när jag första gången körde prototypen till Candela var lite som när jag höll i en Iphone första gången – min fina Motorola som jag just tyckt var modern och cool framstod direkt som något från förra seklet.

Orden kommer från Gustav Hasselskog när han ivrigt beskriver framtidens båt. En framtidsbåt som han tillsammans med Sveriges främsta på båtdesign och hydrodynamik just nu håller på att omvandla till nutid.

Den heter Candela Electric Speed Boat och kan bli världens första elektriska bärplansmotorbåt med tillräcklig prestanda för att kunna ersätta traditionella fritidsmotorbåtar.

Båten är i stort sett helt byggd i kolfiber.Designen är utformad med aerodynamisk effektivitet i åtanke. Fartvinden leds in mellan skroven, rutan är kraftigt vinklad och aktern rundad.

Är världens fritidsbåtsägare verkligen redo att ta steget till bärplan?
– Den går helt tyst, skumpfritt och drar inga svall. Driftkostnaderna är näst intill noll och utsläppen likaså. Det är ganska starka argument för att överge sin gamla båt, svarar Gustav Hasselskog och fortsätter:

– Det finns nog ingen som tycker att bränsleekonomin hos dagens motorbåtar är hållbar på sikt. Och när det gäller komfort så finns det många som hellre stannar i land än att skumpa över fjärdar i en liten planande motorbåt. Jag tror att vi kan locka en helt ny publik till båtlivet.

Båtentusiasten Gustav Hasselskog har under många år irriterat sig på utvecklingen av motorbåtar, eller som han säger – ”avsaknaden av utveckling”.

– Innovationskraften inom motorbåtbranschen verkar vara nästan obefintlig. Det enda som hänt de senaste 10-20 åren är att man öst på mer och mer hästkrafter. När jag var liten var det udda med utombordare på 70-hästar. Nu åker ju folk runt med 350 hk.

När det för ett par år sedan började byggas ett flertal segelbåtar med bärplan, vilket är mycket mer avancerat än att bygga dito motorbåtar, samtidigt som elbilsindustrin kom igång, tyckte Gustav att det var dags att skapa något nytt även för den stora skaran fritidsbåtsbrukare.

Oavsett funktion måste en nöjesbåt vara vacker och uppgiften har fallit på Hamnenbloggaren och kände designern Bo Zolland.

Sagt och gjort. Gustav ringde Sveriges Mr Bärplan – Alexander Sahlin – och hans vapendragare Björn Ljungdahl som tillsammans utvecklat bärplansbåten Foiltwister (se när Hamnen.se kör Foiltwister). En fantastisk båt på många sätt men som enligt många inte slagit igenom på grund av sitt yxiga utseende och höga pris (se intervju med Mr Bärplan). Därefter fick designern tillika Hamnen.se-bloggaren Bo Zolland ett samtal. Han står för några av marknadens ballaste båtritningar och har nyligen gett amerikanska Glastron en ny serie båtar med utstickande retromodern stil. För att sluta cirkeln värvades också Leo Crambert som byggt både Rupert-ribar och framgångsrika racerbåtar.

Är det inte väl vågat att både satsa på eldrift och bärplan direkt?
– Det vore idiotiskt att inte satsa på el då det är helt överlägset bensin och diesel på i princip alla sätt. Inte minst nu när vi tack vare Alexander Sahlins patenterade bärplansteknik kan prestera både räckvidd och marschfart i klass med en fulltankad bensinmotorbåt i sjumetersklassen.

Gustav har själv en Anytec 530 SPD med en 115 hk som drar en liter sjömilen och har en räckvidd på 80 sjömil.

– Det kostar 1 400 kr att fylla tanken. Motsvarande el-kostnad för Candela blir 80 kr. Toppfarten är densamma men komforten är av en annan dimension – man flyger ju fram.

Hur låg skulle förbrukningen bli med en traditionell bensinmotor på Candela?
– Den skulle dra ca 0,27 liter per sjömil i 25 knop, vilket båten är optimerad för. En vanlig 7,5 metersbåt landar ofta på 1,2 liter per sjömil i samma fart.

Eldrift ger mindre motstånd
Foiltwistern är också fantastiskt bränslesnål men konceptet kräver att man modifierar och förlänger riggen på en traditionell utombordsmotor, vilket är både krångligt och dyrt. Candela är än mer lättdriven. Inte minst tack vare sin eldrift. Man kan till exempel bygga riggen mycket tunnare då man inte behöver skapa rum för avgaser och kylvatten.

Enkel att köra
Det ska vara lika enkelt att köra Candela som en vanlig motorbåt. Bara att gasa och svänga. Hela arbetet med bärplanen sköts elektronisk av höjdinställare som styrs av en radar.

För att effektivisera propellerns verkan har man valt att bygga en framåtriktad drivning direkt på det aktre bärplanet. När man kommer in på grunt vatten trycker man på en knapp och hissar hela bärplanet och drivningen rakt upp, likt ett centerbord på en segeljolle.

 

Mittbärplanet fälls bakåt och in mellan katamaranskroven som i sin tur ger bra stabilitet när båten ligger stilla.

– Det hela ska gå mycket smidigt med hjälp av en knapptryckning och man kan både färdas på grund vatten, lägga till vid stränder och ta upp båten på en vanlig trailer.

– Candela ska alltid hålla optimal höjd över ytan och kunna lyfta och landa automatiskt. Vi använder samma teknik som oljeplattformar har för att mäta höjden på vågor och på så vis hinna kompensera för vågkraften med sina motorer, så att inte oljeriggen inte rör sig.

Vad är unikt med era bärplan?
– Precis som de moderna bärplanssegelbåtarna som vi sett i t ex America’s Cup går de helt under ytan. Det ger både mindre motstånd, mjukare gång och bättre stabilitet än ytskärande bärplan som många passagerarfärjor använder. Vår egen patenterade teknik gör att båten inte sladdar i sidled utan lutar inåt och girar effektivt och stabilt som en vanlig v-bottnad båt.

Räckviddsångesten lär inte bli mindre dramatisk på sjön, eller?

– Med elbåten kan man ju till nöds låna ström hos vilken sommarstuga som helst och vad gäller laddningsfaciliteter så vill jag påstå att det är mer naturligt att plugga in landström till sin båt i en gästhamn än till sin bil på en parkeringsplats.

Hur lång tid tar det att ladda?
– Med 16 ampere, som alla hushåll har, tar det tolv timmar att ladda fullt. Med 32 ampere halverar man laddtiden.

Dubbel kraft
Motorn i Candela ger 50 kW, alltså cirka 68 hk, och väger bara 25 kg. Men i stötar på en minut kan den ge dubbla effekten. När båten ska upp på sina bärplan så trycker man alltså på med nästan 100 kW, lite som en turbo fast med mycket mer effekt i förhållande till motorns ursprungsstyrka.

Efter en minut blir dock värmeutvecklingen för stor och man måste återgå till grundeffekten. Men det innebär ingen förlust då båten sedan länge hunnit upp på bärplanen. När båten flyger i 25 knop ligger krävs bara en effekt på ca 13 kW.

Hur ser framtiden ut?
– Det är jättekonstigt att inte fler har satsat på el- och bärplansmotorbåtar men jag tror att det kommer att komma på bred front och att sjömackar kommer att ha snabbladdningstolpar. Alla fritidsbåtar kommer att drivas av el i framtiden, det är bara en fråga om hur snabbt konverteringen går.

Vad är er nästa steg?
– Huvuduppgiften för teamet är forsatt kontruktionsarbete men sedan en vecka tillbaka fokuserar jag helt på att hitta finansiering för ytterligare två prototyper och testprocedurer. Intresset för denna “Tesla på sjön” har varit stort bland investerare och efter en vecka har vi fått in en fjärdedel av pengarna. Så förhoppningsvis är vi i mål innan jul.

Candela Electric Speed boat
Längd: 7,50 m
Bredd: 2,60 m
Vikt: 700 kg
Skrovvikt: 200 kg
Motorstyrka: 50 kW (=68 hk)
Batterikapacitet: 40 kWh
Räckvidd: 75 sjömil eller 3 timmar i 25 knop
Max antal personer: 5 st
Toppfart: 40 knop
Mest bränsleeffektiv marschfart: 25 knop
Pris: Ännu ej fastställt
Mer info: www.candelaspeedboat.com
X-Yachts - X5

X56 – fart, finess och komfort!

Snabb, styv och välbyggd men också begåvad med finesser och komforthöjande små och stora genidrag...
Finnmaster T9_

Världspremiär för Finnmaster T9 – nytt kraftfullt flaggskepp!

Kompromisslös, sportig och komfortabel. Men det stannar inte där då Finnmaster T9 har ytterligare ett...
Viggo C8

Viggo C8 – hyttbåt i toppklass!

En hyttbåt ska kunna klara snabba, bekväma och säkra transporter i alla väder vilket Viggo...
Anytec

Anytec Classic – storstilad comeback!

Klassikerna Anytec 750 och 622 gör comeback, på allmän begäran, med allt vad det Innebär...
Linder

Arkip 530 BR – tuff och förnuftig

Tuff till såväl utseendet som utförandet. Men det är bara början. För mest av allt...