Dahl 20 – ny svensk RIB med militär standard

Redaktionen

De sex första exemplaren har redan levererats till militären i Turkmenistan. Nu kommer Dahl 20 också i ett civilt utförande för den som vill ha en RIB med militär standard.

Hur länge den turkmenistanska militären har haft ögonen på den svenska RIB-tillverkaren Dahl Naval är oklart. Däremot vet vi att de nu har köpt sex exemplar av nyheten Dahl 20 som blixtsnabbt ska kunna sjösättas från deras 33 meter långa patrullbåtar. Och därefter kunna fungera i tuffast tänkbara förhållanden.

Den militära affären är ett betyg så gott som något. Dessutom bättrar den på Dahl Navals rykte om att bygga särdeles stabila och stryktåliga RIBar. Till skillnad från den två fot kortare Dahl 18 så är Dahl 20 väldigt bred och bärig.

Egentligen har Dahl 20 större likheter med storasyster Dahl 24. Inte minst genom att det är en nedskalad sådan. Båten bygger alltså på samma skrov och har en V-botten som mäter 21 grader i aktern. Ytterst måttligt för en RIB kan tyckas, men i receptet ingår också ett förskepp som är desto vassare.

Enkelt grundutförande
Bilderna visar Dahl 20, så som den kommer att säljas till allmänheten. Ett dubbelt jockeysäte bakom en stadig styrpulpet. Och så en aktersoffa med plats för tre personer längst bak. Men inte så mycket mer. Som beställare kan man dock komma med egna önskemål om speciallösningar.

I skrivande stund är varvet i full färd med att provköra de första exemplaren i civilt utförande. Inte minst för att komma fram till vilken motorstyrka som gör sig bäst på akterspegeln. Enligt beräkningarna borde den trivas bra med motorer på ända upp till 150 hk, vilket i sådana fall luktar skållat troll lång väg. 

Dahl 20
Längd: 6,05 m
Bredd: 2,50 m
Rek. motorstyrka: 115–150 hk
Mer info: www.dahlnaval.se
batar_motorbatar_2015_Dahl20_Ingang_Dahl20Ingang

Relaterade artiklar

220331 - Northstar Orion 6 - Still2

Northstar Orion 6 – första intrycken från testen

Zulu-33-P-test-av--rib

Zulu 33 P – första intrycken från testen av fartmaskinen

Nordkapp Airborne 8 RIB i hård test

Nordkapp Airborne 8 – första intrycken från testen

Fugu 4k 2

Fugu 29 RIB – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar