Dödslängtande racing i över 200 knop

Redaktionen

Av alla motorsporter och tävlingsformer måste Lucas Oil Drag Boat Series höra till de absolut galnaste. Eller vad sägs om att köra båt i en bra bit över 200 knop?

Reglerna under själva racet är enkla. Avverka 1000 fot så fort det bara går. Punkt. När det gäller ekipagen blir det dock litet mer komplicerat:

Man tävlar antingen med katamaraner eller helt flatbottnade båtar med olika slags bränsleblandningar, motorer och kraftöverföringar. Oavsett vilken klass det gäller så rör det sig om i runda slängar 8 000 hästkrafter som trängs i båtar som är byggda i superlätta och starka kompositmeterial (även om de fullkomligt smulas sönder i krascherna på videon). Det innebär toppfarter på runt 225 knop.

Sporten växer snabbt för närvarande och den som vill se en av de mest prestigefyllda uppgörelserna på touren bör bege sig till Phoenix Arizona nu till helgen den 11-13 april. Annars ger filmklippet här intill en bild av vad det rör sig om – En sport som garanterar spektakulära vurpor och får dragracing uppe på torra land att verka ganska lamt.

batar_motorbatar_2014_DragRacing_Dragboatracing_FB

Relaterade artiklar

Eldriven_foilbrada_rekord

Rekord – världens längsta färd med eldriven foilbräda

Bjorn_Dunkerbeck_dokumentar

Björn Dunkerbeck – rekordsurfarens liv blir dokumentärfilm

En vanlig motorsportdag i Thailand?

Dödslängtande dragracing i Bangkok!

nyheter_2019_Fabio_Buzzi_dies_Fabio_Buzzi

Racinglegend död i rekordförsök – som lyckades!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar