Dödslängtande racing i över 200 knop

Dödslängtande racing i över 200 knop

Redaktionen

Av alla motorsporter och tävlingsformer måste Lucas Oil Drag Boat Series höra till de absolut galnaste. Eller vad sägs om att köra båt i en bra bit över 200 knop?

Reglerna under själva racet är enkla. Avverka 1000 fot så fort det bara går. Punkt. När det gäller ekipagen blir det dock litet mer komplicerat:

Man tävlar antingen med katamaraner eller helt flatbottnade båtar med olika slags bränsleblandningar, motorer och kraftöverföringar. Oavsett vilken klass det gäller så rör det sig om i runda slängar 8 000 hästkrafter som trängs i båtar som är byggda i superlätta och starka kompositmeterial (även om de fullkomligt smulas sönder i krascherna på videon). Det innebär toppfarter på runt 225 knop.

Sporten växer snabbt för närvarande och den som vill se en av de mest prestigefyllda uppgörelserna på touren bör bege sig till Phoenix Arizona nu till helgen den 11-13 april. Annars ger filmklippet här intill en bild av vad det rör sig om – En sport som garanterar spektakulära vurpor och får dragracing uppe på torra land att verka ganska lamt.

Redaktionen

batar_motorbatar_2014_DragRacing_Dragboatracing_FB

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Skärmbild 2024-02-05 185229

Världsrekord – över 111 km/h med kite och skridskor

Segling-land-rekord

225 km/h – dokumentären om den snabbaste seglingen någonsin

Varlsdens-storsta_vag

Världsrekord – surfade i en våg på 26,21 meter

Sails_of_Change_rekord_inledn

Över Atlanten – nu ryker det gamla rekordet!