Dödslängtande båtrace i budgetklassen

Redaktionen

Redaktionen

Motorsport behöver inte vara dyrt. Här är en uppvisning i tight, vild, spännande och helgalen racing med små medel.

Det enda som krävs är en liten öppen båt, en utombordare, en galen förare och en om mögligt ännu mer galen burkslav. Sedan kan fartfesten börja.

Till skillnad från många andra motorsporter är det besättningens skicklighet, snarare än storleken på plånboken och förberedelserna på land som är avgörande för hur det går i tävlingen.

Farligt? Ja absolut! Om ekipagen i grunden är ungefär lika snabba så duger det inte att välja säkra vägar om man vill vinna. Inte minst om racet är 90 km långt som det vi ser i videorna. 

Racingrenen startade redan 1981 i Australien som ett vad mellan två kompisar om vem som kunde köras snabbast över de närliggande träskmarkerna. Idag går tävlingen, som videorna är ifrån, under namnet The Riverland Dinghy Derby som körs i klasser med 15, 25 eller trimmade 30-hästars utombrodare.

Nu har racinggrenen spridit sig till fler träsk i Australien och vi på Hamnen.se tycker att någon borde ta upp stafettpinnen på någon ringlig å i Sverige. Vi lovar att ställa upp och köra om någon krattar manegen.

Relaterade artiklar

Spektakulart_2018_100knop_Ingang_0100KnopIngang

0–160 km/h med tok–trimmad Yamaha!

racing_motorsport_2018_SVERAJapan_Ingang_SVERAIngangggg

Fujairah GP – hoppfullt för Swecat Racing

batar_motorbatar_2018_Nitra29_IngangGaller_puff_nitra

Nitra 29 – god för 100 knop med 1 000 hk!

racing_motorsport_StarkISlaglage_Ingang_Starkharlage

Formel 1 – Erik Stark har slagläge på VM–titeln!