Draco 22 RS – ny snitsig norsk solstekare

Redaktionen

Redaktionen

 

Förra året dammade man av det gamla klassiska norska båtmärket Draco och sjösatte en ny 27-fots bowrider. Nu fortsätter man på samma inslagna väg med en ny 22-fotare.

Likheterna med Dracobåtarna, så som vi minns dem från 70- och 80-talen är nära nog noll och ingenting. Den senaste nyheten, som just nu håller på att växa fram på varvet, har rak stäv och en mycket strikt och befriande krusidullfri inredning.

Man fortsätter med andra ord i det nya spåret som man påbörjade i och med att man lanserade Draco 27 RS (som till en början hette Draco 26 RS). Också det en modern solskensracer med sittplatser för upp till tio personer och en toppfart på 44 knop med 300 hk på akterspegeln. Mer om den här.

Lättare och spänstigare
Med nyheten 22 RS hoppas man kunna väcka intresse hos en bredare målgrupp. Dels genom att den kommer att kosta betydligt mindre än sin storasyster, som är en dryg meter längre, men också genom att vara lättare och mer hanterlig under dagsutflykter till handelsboden eller badviken.

Utmärkande, förutom det redan nämnda, är också stora och fria durkytor samt att akterspegeln är öppen för fri passage rätt ut i spat. Allt för att underlätta vid bad och vattensport.

På akterspegeln sätter man lämpligen en utombordare på mellan 115 och 200 hk. Med det senare alternativet blir det en riktig friskus som är god för farter på upp till 45 knop.

Precis som i fallet med storasyster 27 RS så är det Hans-Jørgen Johnson som står för skrovdesignen. En man som kanske är mest känd för sina prisbelönade och kritikerrosade Windyskrov. När det gäller däcks- och inredningslayouten är det brittiska Dubois Naval Architects som får ta åt sig äran.
 

Draco 22 RS
Längd: 6,68 m
Bredd: 2,40 m
Djupgående: 0,80 m
Vikt med 115 hk: 1 250 kg
Rek. motorstyrka: 115-200 hk
Toppfart (med 200 hk): 45 knop
Bränsle: ca 140 liter
Pris: ännu ej fastställt
Mer info: www.dracoboats.no
batar_motorbatar_2014_Draco22RS_Ingang_Draco22Ingangfix

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2018_Yamarin63BR_Ingang_Yamarin63BRIngang

Yamarin 63 Bow Rider – första intrycket

YamarinCross62BRIngang1

Yamarin Cross 62 BR – trygg och sportig

racing_havskappsegling_2018_Studio_kappsegling_Norsk_satsning_mot_Americas_Cup

Norge mot America’s Cup!

batar_motorbatar_2017_Falcon6_Ingang_Falcon6Ingang

Falcon – sansat val i plåtbåtsdjungeln

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar